Ferenc pápa a Vatikánban fogadta az orosz ortodox egyház magas rangú főpapját – írja a The Guardian. A találkozásra mindössze néhány nappal azután került sor, hogy Ferenc pápa magyarországi látogatását követően felfedte, hogy a Vatikán ukrajnai békemisszióban vesz részt, hogy véget vethessen az Oroszország és Ukrajna közötti háborúnak.

Pope Francis prepares to meet with the Chairman of the Department for External Church Relations of the Moscow Patriarchate, Metropolitan Anthony of Volokolamsk (Anton Yuryevich Sevryuk) (Front L) during the weekly general audience on May 3, 2023 at St. Peter's square in The Vatican.
Ferenc pápa találkozik Antal volokolamszki metropolitával a heti általános audiencián 2023. május 3-án a vatikáni Szent Péter téren.
Fotó: AFP

„Kész vagyok mindent megtenni, ami szükséges. Egy misszió van folyamatban, de ez még nem nyilvános. Ha az lesz, felfedem” – mondta Ferenc pápa a háromnapos magyarországi látogatása után. 

Antal metropolita részt vett Ferenc szerdai audienciáján a Szent Péter téren, amelynek végén köszöntötte Ferencet, és egy ikont ajándékozott a pápának, amelyet Ferenc megáldott. 

Ferenc az audiencián hét végi magyarországi látogatását is összegezte, és ismét felszólított a háború befejezésére. 

Ukrajna kedden közölte, hogy nincs tudomása a Vatikán részvételével zajló békemisszióról, amely az Oroszországgal fennálló konfliktus megoldását célozza.

Ha megbeszélések zajlanak, azok a tudtunk és áldásunk nélkül zajlanak

– közölte a forrás. 

 

Borítókép forrása: AFP