Közélet

Kijev állítja, hogy nincs tudomása a pápa békemissziójáról

Ukrajnai békemisszió indításáról beszélt korábban Ferenc pápa, Kijev pedig közölte, hogy ők nem tudnak ilyesmiről.

Ukrajna közölte, hogy nincs tudomása a Vatikán részvételével zajló békemisszióról, amely az Oroszországgal fennálló konfliktus megoldását célozza.

Portland,,Oregon.,Usa,02.26.2022.,People,Protest,Against,The,War,In
Portland, Oregon. USA 02.26.2022. People protest against the war in Ukraine. Russia's aggression towards Ukraine.  Worldwide protection of Ukraine. Support for the people of Ukraine. News and media he
Fotó: Shutterstock

„Zelenszkij elnök nem járult hozzá ilyen megbeszélésekhez Ukrajna nevében” – mondta a CNN-nek egy az elnöki hivatalhoz közel álló ukrán tisztviselő. 

 

Ha megbeszélések zajlanak, azok a tudtunk és áldásunk nélkül zajlanak

 

– fogalmazott a forrás. Ferenc pápa vasárnap újságíróknak kijelentette, a Vatikán ukrajnai békemisszióban vesz részt, hogy véget vethessenek Oroszország és Ukrajna konfliktusának. „Kész vagyok mindent megtenni, ami szükséges. Egy misszió van folyamatban, de ez még nem nyilvános. Ha az lesz, majd felfedem – mondta Ferenc pápa a háromnapos magyarországi látogatása után. – Úgy vélem, békét csakis a csatornák megnyitásával lehet kötni. Sosem lehet békét elérni elzárkózás útján.” A szentatya gépe hétfőn szállt fel Ferihegyről

Múlt héten Denisz Smihal ukrán miniszterelnök találkozott a pápával a Vatikánban, és elmondta, hogy megvitatta a Zelenszkij által előterjesztett békéről szóló elképzelést, és meghívta a pápát Ukrajnába. A Vatikán rövid közleménye szerint elsősorban az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdések merültek fel a megbeszéléseken, különös tekintettel az országban kialakult humanitárius helyzetre, valamint a béke érdekében tett erőfeszítésekre.

Az ukrán kormányfő közlése szerint 

a pápa segítségét kérte azoknak az árva gyerekeknek a hazatéréséhez, akiket Oroszországba vittek el. 

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is írt, Moszkva álláspontja teljesen más a gyerekek elhurcolásáról. Szerintük a háború árváit az orosz hadsereg megmentette a frontról, és a biztonságot jelentő Oroszországba vitte őket. Úgy vélik, azok a gyerekek vannak leginkább veszélyben, akik a menekültáradattal érkeztek Európába, ahol emberkereskedelem és prostitúció áldozatai lettek.

 

orosz-ukrán háború békemisszió Vatikán Ferenc pápa
Kapcsolódó cikkek