Közélet

Orbán Viktor szerint az sem világos, milyen háború folyik

A magyar miniszterelnök szerint lehet, hogy Ukrajnában proxyháború zajlik, de az is lehet, hogy valódi.

Magyarország a béke oldalán áll, és minden béketervet támogat, mert nem lehet tudni, ezek közül végül melyik lesz sikeres, ám ha nem tesszük meg az első lépést, sose jutunk el a békéhez – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön.

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. március 21.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő az e heti uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián vesz részt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint a görög, a szlovén, a szlovák és a lett miniszterelnökkel Budapesten, a Karmelita kolostorban 2023. március 21-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Budapest, 2023. március 21.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő az e heti uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián vesz részt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint a görög, a szlovén, a szlovák és a lett miniszterelnökkel Budapesten, a Karmelita kolostorban 2023. március 21-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A magyar kormányfő minderről a bledi kereszténydemokrata internacionálé (CDI-IDC) vezetőségi ülésének alkalmával beszélt, horvát és szlovén újságírók kérdéseire válaszolva. Véleménye szerint 

kétféle gondolkodásmód létezik az ukrajnai háború jövőjét illetően, az egyik szerint van mód a konfliktus katonai rendezésére, míg a másik szerint nincs lehetőség erre, ezért inkább tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy egyelőre még a konfliktus valódi természetét sem sikerült tisztázni, egyesek szerint proxyháború zajlik Ukrajnában, míg mások valódi háborúról beszélnek a felek között. Senki sem tudja, milyen béketervnek lenne esélye a sikerre, Magyarország éppen ezért minden kezdeményezést támogat.

 

béketárgyalások Orbán Viktor tűzszünet
Kapcsolódó cikkek