Közélet

Az orosz-ukrán háború 433. napja – friss hírek

A 433. nap legfontosabb hírei az ukrajnai háborúról.

Továbbra is Bahmut az ukrajnai háború legforróbb helyszíne: a városban folyamatos a fegyverropogás. Emellett Marinka településen is heves harcol dúlnak. Ukrán beszámolók szerint egyetlen nap alatt több mint 40 támadást vertek vissza. 

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Az oroszok közben nem csak a földön, hanem a levegőben is támadnak: rakéta és dróntámadás érte Lyzunivkát, Leonivkát, és több csernyihiv megyei települést is. A támadásokban egy gyermek életét vesztette az Unian ukrán portál szerint. Kupjanszk környékén tüzérségi támadásokkal operáltak az oroszok. 

 

 

21:41

Az unió nagy mértékben felgyorsítja az európai lőszergyártást, hogy még jobban támogathassak Ukrajnát

Az Európai Unió már képtelen tartani a lépést az Ukrajna által felhasznált lőszer mennyiségével. Annak érdekében, hogy fenn tudják tatani Kijev támogatását most nagy mértékben felgyorsítják a lőszergyártást.

21:40

Az oroszok szerint az ukránok kétségbeesésükben már a civileket lövik

Az ukránok tüzérségi tüzet nyitottak a Zaporizzsja megyei Mihajlivka falura. A településen három civil meghalt. Vlagyimir Rogov, a Mi Oroszországgal Vagyunk mozgalom elnöke szerint az ukránok szándékosan a civileket lövik, hogy ezzel akadályozzák az orosz csapatok működését.

20:04

Ukrán vezérkar: ádáz harcok dúlnak Bahmutnál és Marjinkánál

Az Ukrajnát támadó orosz erők fő erőfeszítéseiket változatlanul a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányában végrehajtott támadó hadműveletekre összpontosítják, különösen kiélezett küzdelem folyik Bahmutért és Marjinkáért, az ukrán csapatok azonban tartják pozícióikat – közölte az ukrán vezérkar kedd esti helyzetjelentésében.

19:14

Dánia rekordösszegű segélycsomagot küld Ukrajnába

18:32

A Kreml határozottan cáfolja a Fehér Ház értesüléseit az oroszok bahmuti veszteségeiről

Teljes mértékben légből kapottak az amerikai hírszerzés Fehér Ház által közölt adatai, amelyekben százezerre becsülik az orosz erők soraiból kikerült halálos áldozatok és sebesültek számát a kelet-ukrajnai Bahmutnál – közölte a Kreml szóvivője kedden az Interfax orosz hírügynökséggel.

17:35

Kicsit korán isznak a medve bőrére Kijevben: az ukránok szerint Moszkva már a vereség tálalásán dolgozik

A csatatéren elszenvedett veszteségei miatt Oroszország újabb "jóakaratú gesztust" készül tenni Ukrajnának - jelentette ki kedden Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, emlékeztetve arra, hogy Moszkvában így állították be az orosz csapatok tavaly tavaszi visszavonulását Kijev környékéről és Csernyihiv megyéből.

16:32

Putyin: Oroszország mindent megtesz, hogy az élet visszatérjen a régi kerékvágásba az ország új régióiban

Zaporizzsja és Herszon régiókban, illetve leginkább a Donbasz területén jelentősen lepusztult az infrastruktúra a több mint egy éve zajló harcok miatt. Oroszország az elcsatolt régiók újjáépítésén dolgozik Vlagyimir Putyin szerint.

15:15

Csapás az oroszoknak: a Tinder is kivonul

Meglepő indoklással, az ukrajnai háborúra hivatkozva – ám a legtöbb nyugati vállalattól jóval lemaradva – több mint egy évvel az invázió után végül a Tinder is bejelentette, hogy elhagyják az orosz piacot. A randialkalmazás a hivatalos bejelentés szerint már csak június 30-ig lesz elérhető Oroszországban. 

14:11

Szabotőröktől retteg Lukasenka, már kongatja a vészharangot a fehérorosz elnök

Komoly aggályokat fogalmazott meg a fehérorosz elnök a hazájára leselkedő veszélyekkel kapcsolatban. Alekszandr Lukasenka kedden kijelentette, hogy egyre több ellenséges szabotőr próbál meg beszivárogni az országba, ezért utasításba adta az illetékes szerveknek, hogy mielőbb tegyék meg a szükséges biztonsági intézkedéseket – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség.

13:01

Kijev állítja, hogy nincs tudomása a pápa békemissziójáról

Ukrajna közölte, hogy nincs tudomása a Vatikán részvételével zajló békemisszióról, amely az Oroszországgal fennálló konfliktus megoldását célozza.


 

11:59

Mariupol mészárosának menesztése csak a kezdet, további fejek hullhatnak az orosz hadvezetésben

Nem Mihail Mizincev az első és nagy valószínűséggel nem is az utolsó azoknak az orosz tábornokoknak a sorában, akiknek a lehető legrosszabbul sült el az ukrajnai „speciális hadművelet”. Mizincev menesztéséről már a múlt héten pletykáltak, de csak mostanra vált biztossá

11:14

A Jameson whiskeyt is bojkottálná Ukrajna

Ukrajna írországi nagykövete, Larisza Gerasko a népszerű Jameson whiskey bojkottjára szólított fel azt követően, miután az ír márka, ha csak korlátozott mértékben is, de elérhetővé vált az orosz piacon – számolt be róla a Russia Today.

10:09

Sötét múltú amerikai kém: „Ez mészárszék, nem háború” – az oroszok elpusztították az ukrán hadsereg 80 százalékát

A háború 2022. februári kitörése óta az ukrán reguláris, tehát az állam által kiképzett állandó hadsereg 80 százaléka meghalt, fogságban van vagy sebesült – erről beszélt a napokban Scott Ritter Andrew Napolitano vlogjában. Napolitano jelenleg médiaszemélyiségként tevékenykedik az amerikai közéletben, de korábban New Jersey legfelsőbb bíróságának tagjaként működött, majd hosszú időn keresztül a Fox vezető jogi elemzőjeként dolgozott.

09:16

Csaknem tizenháromezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4928-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7918-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden. 

 beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Vonattal 25 ember – köztük 9 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve.

09:14

„Ha Zelenszkij nem mond le időben, akkor nem fog sokáig élni”

Egy volt amerikai hírszerzési tiszt szerint az ukrán elnök nem éli túl a háborút, vagy a nép, vagy a hadsereg dönti meg hatalmát.

Összefoglaló orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek