Közélet

Putyin idén sokkal kevesebb katona előtt tudott beszédet tartani – videó

Rövidebb felvonulást tartottak a Kreml előtt idén a győzelem napján.

A civilizáció ma ismét fordulóponthoz érkezett, Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát – jelentette ki Vlagyimir Putyin kedden a győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén, a moszkvai Vörös téren. 

Russian President Vladimir Putin gives a speech during the Victory Day military parade at Red Square in central Moscow on May 9, 2023. - Russia celebrates the 78th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP)
Fotó: Gavril Grigorov

„Oroszország ellenfeleinek az a céljuk, hogy elérjék az ország összeomlását és megsemmisülését, eltöröljék a második világháború eredményeit, véglegesen megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszerét, megfojtsanak minden szuverén fejlődési központot” – hangoztatta az orosz elnök. Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól függ. 

 

A BBC cikke szerint az orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország megvédi a szuverenitását, 

Ukrajna megválasztott kormányát pedig a második világháborúban legyőzött nácikhoz hasonlította. 

Putyin azzal vádolta meg a nyugatot, hogy az elfelejtette, ki győzte le a nácikat. Azt is mondta, hogy 

Oroszország „békés” jövőt akar, és a nyugatot hibáztatta a „gyűlölet és russzofóbia” kialakulásáért. 

Elmondta, hogy Oroszországban mindenki egységesen támogatja azokat a katonákat, akik részt vesznek az általa csak „különleges hadműveletnek” nevezett invázióban.  

„Nincs a világon erősebb, mint az anyaország iránti szeretetünk” – mondta Putyin a beszéde végén. Az orosz elnök  háború kifejezés idén sem használta, ez nem különbözött a tavalyi beszédtől, bár 2022-ben rövid kísérletet tett arra, hogy a NATO-t és az Egyesült Államokat okolja azért, hogy elindította Ukrajnába az orosz csapatokat. Sőt, akkor azt is mondta, hogy a nyugati világ már felkészült arra is, hogy Oroszországot a Krím félszigettel együtt megszállja

A brit csatorna szerint idén nyolcezer katona (tavalyi 11 ezer) vonult fel a téren, 

kevesebb katonai járművet lehetett látni, nem vettek részt a parádéban repülőgépek és a felvonulás is rövidebb volt, mint az előző években

 

orosz-ukrán Vlagyimir Putyin Győzelem Napja
Kapcsolódó cikkek