Kedd este fél kilenc körül felbukkant egy feladatlapról készült képernyőmentés egy több ezer tagot számláló Facebook-csoportban, amelynek témája az érettségi. 

Soft,Focus.hand,High,School,Or,University,Student,In,Uniform,Holding
soft focus.hand high school or university student in uniform holding pencil writing on paper answer sheet.sitting on lecture chair taking final exam or study attending in examination room or classroom
Fotó: Shutterstock

A képernyőmentésen egy olyan feladatlap látható, amelyen 

a középszintű történelemérettségi két hosszú, valamint két rövid esszéjének témái látszanak, viszont nem korábbi érettségiről van szó: dátumozása szerint a feladatsort május tizedikére szánták az összeállítói.

Az Eduline cikke szerint egyelőre nem tudni, hogy a képernyőkép hiteles-e. Pár órával később eltűnt a feladatlapot tartalmazó bejegyzés. Több olvasó felhívta a portál figyelmét arra, hogy 

a közzétett képen ugyanaz a sorszám szerepelt, mint ami a hétfői magyar érettségi feladatlapján is.

A szerdai középszintű történelem-írásbeli vizsga 9 órakor kezdődik, a diákoknak déli 12 óráig be kell fejezniük a feladatsort. Az emelt szintű érettségire négy órát kapnak a diákok. Szerdán történelemből középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik. 

Nem ez lenne az első estet, ha bebizonyosodna, hogy kiszivárogtak a kérdések: 2005-ben a vizsgák előtt felkerültek az internetre a magyar-, a történelem- és a matematikaérettségi feladatok. A matematika tételsort a vizsga előtti estén a Magyar Televízióban, élő adásban nyújtotta át a miniszternek Krizsó Szilvia műsorvezető az akkori oktatási miniszternek, Magyar Bálintnak. 

A matekteszteket újra kellett írniuk a a diákoknak, történelemből pedig összeállítottak egy új tételsort.