Legalább 14 ember meghalt, és több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát Észak-Olaszországban, miután a heves esőzések után több tucat folyó öntött ki, az áradások pedig teljes településeket, mezőgazdasági területeket és utakat mostak el – írta az Euronews.

Italy's flood-ravaged region still on red alertFORLI, ITALY - MAY 21: Volunteers help residents to clear streets and homes by shoveling mud in neighborhoods that have been submerged after floods in Forli, Emilia Romagna, Italy on May 21, 2023. Italy’s northern Emilia-Romagna region, hit by torrential rains earlier this week, is still on red alert for extreme weather as its struggling population tries to recover from the worst floods in about a century. Andrea Carrubba / Anadolu Agency (Photo by Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Az áradás bútorokat, összetört autókat és térdig érő sarat hagyott maga után Közép-Olaszországban.
Fotó: AFP

Múlt héten kivételesen heves esőzések és áradások sújtották Észak-Olaszországot, elárasztva az utakat és az otthonokat, valamint megrongálva az infrastruktúrát Emilia-Romagna régióban. A szélsőséges időjárás egészen a közeli Horvátországig, Boszniáig és Szlovéniáig terjedt.

Az áradások miatt Olaszországban nemzeti vészhelyzetet rendeltek el. A regionális hatóságok szombaton közölték, hogy Emilia-Romagna tartományban több mint 36 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, hogy ideiglenes menedéket keressen.

A szélsőséges időjárás tetemes termés- és haszonállat-veszteséget okozott, ami miatt az ipari csoportoknak is figyelmeztetést kellett kiadniuk. A régió a mezőgazdaságáról ismert, innen származik több híres olasz élelmiszeripari cikk, köztük a parmezán sajt és a pármai sonka is.

Emilia Romagna az ország legsebezhetőbb régiói közé tartozik az áradások és a földcsuszamlások szempontjából – a tartományban az új beruházások és építkezések miatt hatalmas területek vannak lebetonozva, így a felesleges esővizet a talaj itt csak nehezen tudja elnyelni.

Emilia-Romagnát már a hónap elején is heves esőzések és áradások sújtották, amikor legalább két ember meghalt.

Ferenc Pápa vasárnap a Szent Péter téren tartott beszédet, ahol arra kérte a hatóságokat, hogy minden erejüket az érintettek megsegítésére fordítsák:

Együtt érzek Emilia-Romagna népével, akiket az elmúlt napokban áradások sújtottak, és szívből kívánom, hogy minél előbb véget érjenek a viszontagságaik.

A legutóbbi heves esőzések azért különösen pusztítók, mert Olaszországot és Dél-Európa más országait hosszú ideje aszály sújtotta, a nagyon száraz talaj pedig kevésbé képes felszívni a csapadékot. A kiszáradt talajra hulló heves esőzések elősegítették a gyors lefolyást a közeli folyókba és más elárasztott helyekre, több helyen pedig földcsuszamlásokat okoztak.

Szakértők szerint a heves időjárási jelenségeket az éghajlatváltozás, valamint az azzal összefüggő hőmérséklet-emelkedés okozza, és egyre gyakoribbá teszi még olyan területeken is, ahol ezek korábban nem voltak jellemzők.

Emilia-Romagna tartományban az árvíz által az infrastruktúrában okozott károk helyreállítása több mint 620 millióba kerülhet az előzetes becslések szerint, míg a régió fővárosában, Bolognában az időjárás 110 millió eurónyi kárt okozott az úthálózatban.

Az olasz gazdák szövetsége, a Coldiretti szerint idén több mint egymilliárd eurónyi búza veszett oda a régió szélsőséges időjárása miatt, és figyelmeztetett, hogy a pangó árvíz négy-öt évig veszélyeztetheti a termést.

A csoport szerint több mint ötezer gazdaság érintett, Emilia-Romagna tartományban pedig arról számoltak be, hogy állatok fulladtak bele az árvízbe. A katasztrófa következtében több mint 50 ezer munkahely került veszélybe.

 

Mivel több ezer otthont elárasztott vagy megközelíthetetlenné tett a víz, az olasz hatóságok szállodákban, iskolákban és tornatermekben létesítettek szükségszállásokat. Szombaton folyamatosak voltak az evakuálások, és a védelmi minisztérium szerint mintegy háromezer embert kellett evakuálni a Ravenna tartományban található Lavezzola városából is.

Emilia-Romagna régió nagy részén továbbra is piros – potenciálisan veszélyes helyzetet jelző – vagy narancssárga riasztás volt érvényben vasárnapra.

Az olasz meteorológiai szolgálat arra külön figyelmeztetést adott ki, hogy a Calabria és Szicília közötti vihar intenzív esőzést hozhat majd az ország középső részén fekvő Toszkána és Lazio fölé.

Továbbra sem múlt el a veszély Olaszországban, Orbán Viktor Meloninak üzent

Az Adria partvidékének egyes területein még mindig a legmagasabb, vörös riasztás van érvényben Olaszországban, miután több városban is drámai jelenetek zajlottak a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék következtében. Orbán Viktor levélben fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, továbbá felajánlotta hazánk segítségét a károk enyhítésében.