A brit uralkodó kisebbik fia, Harry anyja, Diana hercegnő halála után az újságokban megjelent pletykák alapján évekig azt hitte, hogy nem az akkori trónörökös, ma III. Károly néven király a biológiai apja. 

Prince Harry Trial Against Mirror Group Newspapers
Fotó: Northfoto

A Sussex hercege címet viselő Harry erről abban az 55 oldalas vallomásában írt, amelyben a törvényellenes információgyűjtéssel vádolt Mirror Group Newspapers (MGN) médiacsoport ellen tanúskodik – adta hírül a brit The Telegraph. A vallomásban egyébként azt kérte, hogy Harry hercegként szólítsák meg a perben, ne királyi felségként. A herceg személyesen is tanúskodik kedden – a brit lapok erről élőben közvetítenek –, és ezzel 

132 éve ő a királyi család első tagja, aki bíróság előtt megjelent.

A Daily Mirror kiadója elleni perben a 38 esztendős herceg azzal vádolta meg a lapot, hogy 1996 és 2011 között az újságírói meghekkelték a telefonját, ami szerinte az első barátnőjével, Chelsy Davyvel való szakításához vezetett, akibe „őrülten szerelmes volt”, és az ügyvédei a bulvársajtót vádolták azzal is, hogy a cikkeik rontották el a kapcsolatát a bátyjával, Vilmos walesi herceggel – írta a The Times.

A Mirror szerint a hekkelésre nincs bizonyíték, egy elismert esetet kivéve. Harry azzal érvelt, hogy az újságírók eldobható telefonokat használtak, ezért nincs sok bizonyíték a kezében, és elmondta, hogy az inkriminált újságcikkek megjelenése előtt megszakadt telefonhívásai voltak. 

King Charles and Queen Camilla at the Chelsea Flower Show in London, UK.
Fotó: Northfoto

Az írott vallomásában a Telegraph szerint elmondta, hogy évekig elhitte a pletykákon alapuló számtalan újságcikket, amelyek szerint a valódi biológiai apja nem Károly, hanem James Hewitt, a hadsereg egy őrnagya. Egy 2002. decemberi cikk szerint még a DNS-mintáját is megkísérelték ellopni, hogy elvégezhessék az apasági tesztet.

Abban az időben, amikor 18 éves voltam. és az anyámat hat évvel korábban vesztettem el, az ilyen történetek nagy rombolónak és nagyon valódinak tetszettek számomra. Fájóak, alattomosak, kegyetlenek voltak

– mondta a herceg, hozzátéve, hogy  mindig megkérdőjeleződött benne a sztorik mögötti szándék is. „Talán arra mentek az újságok, hogy kétségeket ébresszenek a közvéleményben, és kiűzhessenek a királyi családból?”

A herceg csak évekkel később, 2014-ben tudta meg, hogy az anyja csak a születése után találkozott Hewitt őrnaggyal. Meghallgatása a bíróságon a keddi kora délutáni órákban még folyt.