Közélet

A Világbanktól is kap pénzt Ukrajna

A pénzből a nyugdíjakat és a belső menekültek támogatását tervezik finanszírozni.

Ukrajna másfél milliárd dollárt kap a Világbanktól az ország újjáépítésének támogatása céljából – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pénteken. A forrásokat a japán kormány garantálja és társadalombiztosításra valamint gazdaságfejlesztésre fogják használni a Telegramon olvasható bejelentés szerint.

Smihal szerint különösen a nyugdíjak fizetését és az országon belüli menekülteknek járó támogatásokat kívánják a pénzből fedezni a kölcsönből. Ukrajna külföldi segítségből tudja finanszírozni az ország költségvetési hiányát, csütörtökön a Nemzetközi Valutaalap (IMF) befejezte az országnak nyújtott felülvizsgálatát, lehetővé téve, hogy Kijev 890 millió dollárt hívjon le a költségvetés támogatására – írja a Reuters.

Liberated village Neskuchne and Storozheve in southeastern Ukraine - 20 Jun 2023
Fotó: ZUMAPRESS.com

Az ukrán kormány a gazdaság mérsékelt felépülésére számít idén, miután annak teljesítménye tavaly harmadával csökkent a háború következtében és külföldi partnerekkel dolgozva igyekszik forrásokat szerezni a gyors felépüléshez.

Az ország dolgozik iskolák, kórházak, utak és hidak újjáépítésén és az energetikai infrastruktúra javításain az ország keleti és déli részén zajló harcok ellenére is. A Világbank márciusban 411 milliárd dollárra becsülte az ukrán újjáépítés költségeit, ez az összeg azóta csak tovább emelkedett.

 

Világbank Denisz Smihal újjáépítés Ukrajna
Ezek is érdekelhetik