Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa, aki a nagyvállalatokra és a tech óriásokra kiszabott súlyos bírságairól ismert, benyújtotta a pályázatát az Európai Beruházási Bank (EBB) vezetői posztjára – írta a Reuters.

Heartland festival in Denmark
European Commission Executive Vice President Margrethe Vestager speaks during a talk with Oscar-winning Danish film director and screenwriter on the podium stage at the Heartland Festival in Kvaerndrup on the island of Fyn, Denmark, on June 9, 2023. (Photo by Helle Arensbak / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Fotó: Helle Arensbak / AFP

Vestager, aki 2014 óta tölti be posztját a bizottságban, jövő év végén fejezi be második ötéves megbízatását.

Örülök, hogy a dán kormány felvetette a nevemet, és hogy megvizsgálnak mint lehetséges jelöltet az Európai Beruházási Bank elnöki posztjára

– írta közleményében a trösztellenes főnök.

Az EBB, az hitelnyújtó ága központi szerepet játszik a blokk projektjeinek a finanszírozásában. Jelenlegi vezetője Werner Hoyer, akit 2018-ban neveztek ki a második ciklusra.

Vestager amiatt lett híres, hogy az elmúlt évtizedben több mint 8 milliárd euró bírságot szabott ki az Alphabet tulajdonában lévő Google-re versenyellenes gyakorlatok miatt, és a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy fel fogja darabolni a digitális hirdetési üzletágát.

Ezzel párhuzamosan pedig a Facebook anyavállalata, a Meta, valamint a Microsoft ellen is vizsgálatot indított, hasonló visszaélések gyanúja miatt.