Közélet

Az orosz–ukrán háború 476. napja – friss hírek

Rakétatámadás Odessza ellen, Zaporizzsjába látogat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, újabb amerikai fegyverszállítások.

Odessza elleni rakétatámadást indított Oroszország kedd reggelt, amelynek az ukrán hatóságok szerdai közlése szerint 3 halálos áldozata és 13 sebesültje volt. Noha a légvédelem két orosz Klibr rakétát elhárított, apolgári infrastruktúra elleni támadásokból volt, ami célhoz ért.

Ukrainian servicemen help to unload a disabled local resident from a boat during an evacuation from a flooded area in Kherson on June 8, 2023, following damages sustained at Kakhovka hydroelectric power plant dam. Ukraine and Russia accused each other of shelling in the flood-hit Kherson region on June 8, 2023 even as rescuers raced to save people stranded after the destruction of a Russian-held dam unleashed a torrent of water. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó: Genya Savilov / AFP

Várhatóan meglátogatja a zaporizzsjai atomerőművet Rafael Grossi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, hogy felmérje az erőművel kapcsolatos kockázatokat. Kedd este Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott zaporizzsjai útja előtt, hogy 

megvitassák a hűtővíz tárolójának kérdéseit a kahovkai gát felrobbantását követően.

Grossi szerint ez tovább bonyolítja az erőmű biztonságának amúgy is bizonytalan helyzetét, ugyanakkor arról is beszélt, hogy azonnali veszély nem áll fenn, ugyanis legalább több hétre elegendő hűtővíz áll rendelkezésre, és annak kiürülése után is van alternatívája az újratöltésnek, például a talajvíz szivattyúzásával – írja a The Guardian.

Újabb katonai segélycsomagot jelentett be 325 millió dollár értékben az amerikai kormány kedden az ukrán csapatok számára, amelyben többek között 15 Bradley harcjármű is található, míg Nagy-Britannia 115 millió dollár értékű légvédelmi támogatásról határozott.

Mindezeken túl megerősítették, hogy az ukrán csapatok kedden felszabadították a Neszkucsne falut az ellentámadásuk során.

 

16:43

16:41

15:22

15:22

14:57

14:57

12:11

Megérkeztek az első orosz atomfegyverek Fehéroroszországba

Megérkeztek az első orosz taktikai atomfegyverek Fehéroroszországba, amelyek egy része háromszor erősebb annál, mint amilyeneket az Egyesült Államok 1945-ben ledobott Hirosimára és Nagaszakira – jelentette be Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető kedden egy késő esti televíziós interjúban.

09:18

Medvegyev szerint, az Északi Áramalat miatt, Oroszország joggal vághatja el a tenger alatti kommunkációs kábeleket

Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök szerint nincs többé morális korlátja annak, hogy Moszkva megsemmisítse ellenségei tenger alatt futó kommunikációs kábeleit, mivel az Északi Áramlat elleni támadás a nyugati hatalmak beleegyezésével történt.

Rafael Grossi hűtővíz Oroszország
Kapcsolódó cikkek