Az Európai Bizottság javaslatot nyújtott be arra, hogy a bankok, a biztosítók és a vagyonalapok fizetés ellenében megoszthassák az ügyféladataikat a fintech cégekkel, ezzel ösztönözve a digitális szolgáltatások fejlődését a blokkban – írta a Bloomberg.

Double,Explosure,With,Businesss,Charts,And,Financial,District,Of,Megapolis
Fotó: Shutterstock

Az végrehajtó szerve olyan pénzügyi adatmegosztási programok létrehozását vázolná fel, amelyek nagyobb együttműködést ösztönöznének az adattulajdonosok, a felhasználók és a fogyasztói szervezetek között.

Ezeken keresztül pedig technikai szabványokat, irányítási szabályokat, kártérítést, felelősséget és vitarendezést dolgoznának ki a biztonságos adathozzáférés biztosítására.

Az olyan adattulajdonosok, mint a hitelintézetek, biztosítók és más, ügyféladatokkal rendelkező pénzügyi intézmények, nem minden esetben kötelesek lehetővé tenni az adatfelhasználók, például a fintech vállalatok vagy a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó és pénzügyi termékeket fejlesztő pénzügyi intézmények hozzáférését. A bizottság ezt átalakítaná, hogy egy rugalmasabb pénzügyi rendszert tudjon létrehozni az unióban.

Az adatokkal rendelkező cégek kötelesek lennének az adatokat az ügyfél kérésére indokolatlan késedelem nélkül és valós időben megosztani a programban részt vevő fintech vállalatokkal.

Ez magában foglalja a jelzáloghitelek feltételeire, a hitel- vagy megtakarítási számlák egyenlegére, a pénzügyi eszközökbe való befektetésekre, a kriptoeszközökre, a nyugdíjjogosultságokra és a nem életbiztosítási termékek nyújtására vonatkozó információkat.

Cserébe az adattulajdonosok, például a bankok és a biztosítók, észszerű kompenzációt kérhetnek a megosztás lehetővé tételéhez szükséges technikai munkáért

– áll a tervezet szövegében, amelyet a várhatóan június 28-i közzététel előtt, a pénzintézetekkel és a fintech cégekkel folytatott tárgyalások után még módosítani fognak.

A kis- és középvállalkozások esetében azonban az ellentételezés csak a hozzáférés megkönnyítésének költségeit fedezné.

E javaslat általános célja a digitális átalakulás előmozdítása és az adatvezérelt üzleti modellek elfogadásának felgyorsítása az uniós pénzügyi szektorban, hogy az ügyfelei és a szektor vállalkozásai is gyorsabb és biztonságosabb gazdasági eredményeket érhessenek el

– áll a bizottság közleményében.

A javaslat célja továbbá, hogy az ügyfelek számára hatékony ellenőrzést biztosítson az adataik felett. Az ilyen információkkal rendelkező pénzügyi vállalkozásoknak „indokolatlan késedelem nélkül, ingyenesen, folyamatosan és valós időben” kell azokat a rendelkezésükre bocsátaniuk.

A terv része a blokk azon törekvésének, hogy az EU egy rugalmas, digitális gazdaságot építsen ki az adatáramlás és az információ széles körű felhasználásának kiegyensúlyozásával, a magánélet, a biztonság és az etikai normák magas szintjének megőrzése mellett.