Elutasította szerdán a cseh parlamenti alsóház az ellenzék újabb kezdeményezését arról, hogy tárgyalja újra az migrációs rendszere reformjának kérdését, és szólítsa fel Petr Fiala miniszterelnököt Csehország álláspontjának megváltoztatására ebben a kérdésben. Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom vezetőjének javaslatát a téma napirendre tűzéséről a kormánykoalíciós többség nem fogadta el.

Flying,Flags,Of,Czech,Republic,And,European,Union
Fotó: Shutterstock

Csehország jelenleg támogatja az EU új migrációs és menekültügyi csomagját, 

amely többek között kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.

A volt kormányfő szerint a migrációs reformcsomag elfogadása azt jelenti, hogy a jövőben ázsiai és afrikai menekültek árasztják el Csehországot, és nő a bűnözés.

A belügyminiszterek által jóváhagyott migrációs paktum az EU-tagállamok önállóságának elvesztéséhez fog vezetni 

– vélte Babis.

Andrej Babis felszólította Petr Fiala kormányfőt, hogy az Európai Tanács következő ülésén kérjen 40 milliárd korona támogatást Csehország számára a több száz ezer ukrán menekült befogadása költségeinek fedezésére, és Brüsszelben változtassa meg az ország álláspontját a migrációs reformok ügyében.

Petr Pavel szerint Csehország része Oroszország információs háborújának

A cseh államfő szerint Oroszország katonai támadását Ukrajna ellen hosszú és jól szervezett információs agresszió előzte meg.

Petr Fiala reagálásában azt mondta: a volt kormányfő most újra azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem érti az EU működését. 

Ha értené azt, tudná, hogy a külügyminiszterek tanácsának döntését már nem lehet megváltoztatni. A határozat megszületett. Az Európai Tanácsnak nem kell jóváhagynia ezeket a dolgokat, mert más szabályok alapján működik

– mutatott rá a jelenlegi koalíciós kormány elnöke.

Babis azt mondta: a helyzet egyetlen megoldása, hogy már nem szabad több migránst beengedni az EU-ba, az itt lévőket pedig vissza kell toloncolni a hazájukba.

A migrációs és menekültügyi reformcsomag megtárgyalását két hete már napirendre tűzette a képviselőházi ellenzék. Akkor több mint négyórás éles vita után a képviselőház az ellenzék javaslatait az uniós migrációs reformcsomag elutasítására nem hagyta jóvá. Elfogadták viszont a kormánykoalíció határozattervezetét, miszerint az uniós belügyminiszterek múlt heti megállapodása migrációs ügyben „összhangban van Csehország hosszú távú érdekeivel, a tagországok pénzügyi szolidaritásán alapszik és nem tartalmazza a menekültek kötelező elosztását”.

A 200 tagú alsóházban a kormánykoalíciónak 108 képviselője van, amely rendre leszavazza az ellenzéki kezdeményezéseket és javaslatokat.