Egymilliárd fontot (423 milliárd forintot) szedne össze részvényeseitől a Thames Water, és mivel sokak szerint az Egyesült Királyság legnagyobb víziközmű-szolgáltatója a csőd szélén van, a kormány már készíti a vésztervet az államosítására. A háztartások számára nem éppen megnyugtató helyzet, bár a vízügyi hatóság, az Ofwat és Rebecca Pow környezetvédelmi miniszter nyugtatnak: az ágazat pénzügyi helyzete szilárd, az ellátást nem fenyegeti veszély.

London.,Uk-,03.16.2021:,Workers,Of,The,British,Water,Utility,Company,
London. UK- 03.16.2021: workers of the British water utility company Thames Water working to upgrade the capital's water supply and waste water infrastructure which often cause traffic disruptions.
Fotó: Shutterstock

A London és környéke víz- és szennyvíz-szolgáltatásait nyújtó vállalat vezérigazgatója, Sarah Bentley kedden azonnal hatállyal lemondott. A cég közleménye szerint a készpénzpozíciójuk erős, márciusban 4,4 milliárd fontjuk volt. Mindazonáltal 14 milliárdos az adósságállományuk, és a részvényeseikhez fordultak segítségért.

A parlamentben felszólalva a miniszter nem kívánt válaszolni a Thames Watert illető konkrét kérdésekre, mondván, nem az ő dolga kommentálni egy vállalat pénzügyeit. Tette ezt, miután Jim McMahon ellenzéki környezetvédelmi politikus azt kérdezte tőle, hogy van az, hogy sorban érkeznek a jelentések a szennyvíz kiszivárgásáról, eközben a vállalatnál csak tavaly 1,4 milliárd fontot fizettek ki a részvényeseknek.

A lemondott vezérigazgató sem maradt kritika nélkül a The Telegraph cikkében: májusban lemondott a prémiumáról, miután a vállalat környezetvédelmi és fogyasztói értékelése zuhant, de így is sikerült megdupláznia az éves fizetését, 1,5 millió fontra. Távozásakor azt mondta, hogy lefektette a vállalatnál a fordulat alapjait. 

Sir John Armitt, az Országos Infrastruktúra Bizottság elnöke azonban már korábban jelezte, hogy ez egy drága fordulat lesz, és a vízszámla 40 százalékkal emelkedhet – miközben a brit sajtó már amúgy is tele van a megélhetési válság emlegetésével –, ha meg akarják oldani a problémát, hogy a szennyvíz a folyókba és a tengerbe kerül. Sir Armitt szerint ez egy 50 milliárd fontos, 25-30 éves projekt lesz.

A cég 2026-ban lejáró kötvényeinek az ára 41 százalékkal zuhant szerdán, 50,7 pennyre, ami azt jelzi, hogy a befektetők körülbelül 50 százalékos esélyt látnak a csődre.

A készülő kormányzati terv nem állandó államosítást céloz meg, hanem az ideiglenes speciális irányítási rezsimet (special administration regime (SAR) – értesült a The Telegraph. A jelenlegi tulajdonosok nyugdíj- és állami befektetési alapok.