Közélet

Donyeck déli részén verte vissza az ukrán csapatokat Oroszország

Az ukrán erők több támadást is indítottak Donyeck megye déli részén, de az oroszok minden rohamot visszavertek – jelentette az orosz védelmi minisztérium. Az oroszországi Kurszk megyében egy drón felgyújtott egy lakástextil üzemet, de a tüzet már eloltották.

Jelentős veszteségeket szenvedtek az ukrán erők, amikor az elmúlt nap folyamán sikertelen támadási kísérleteket hajtottak végre Donyeck körzetében és Donyeck megye déli részén – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR
Ukrainian servicemen of the 43rd Artillery Brigade fire with 155mm self-propelled howitzer Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000), towards Russian positions at a front line near Bakhmut, Donetsk region on June 15, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Fotó: AFP

A dél-donyecki frontszakaszon az ukrán fél az orosz tábornok szerint több mint 200 katonát és öt harckocsit, hét gyalogsági és öt páncélozott harcjárművet, a donyeckin pedig mintegy 215 katonát és egy lőszerraktárt veszített egyebek között. Az érintkezési vonal mentén másutt a beszámoló alapján további mintegy 140 ukrán katona esett el. 

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint a háború kezdete óta megsemmisített ukrán páncélosok és páncélozott járművek száma több mint 10 ezer.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi csapásokat. Péntekre virradóra három ukrán drón hajtott végre támadást a Herszon megyei Nova Kahovka kórháza ellen. Egy ember gránátsokkot kapott, hárman pedig könnyebben megsérültek. Az ablaküvegek 60-70 százaléka kitörött.

A csatlakozási követelmények elengedésével jöhetne a NATO-ba Ukrajna

Ukrajna szerint nincs szüksége az úgynevezett tagsági cselekvési tervre a NATO-csatlakozáshoz, mivel a háború alatt már a gyakorlatban tökéletesítette azokat a NATO-gyakorlatokat, amelyek elvárások a szövetségben. Amerika nyitott lehet az egyébként kötelező eljárás elengedésére.

 

Az oroszországi Kurszk megyében ukrán dróntámadás következtében kétezer négyzetméteren kigyulladt a Bel-Pol elnevezésű lakástextilgyártó cég tollraktára. 

A tüzet eloltották, az incidensnek nem voltak sérültjei.

A Brjanszk megyei Szuzemkában a légvédelem lelőtt egy ukrán drónt, amely megpróbált csapást mérni egy rádióalkatrész-gyárra. A Belgorod megyei Popovkában négy önmegsemmisítő drón csapódott be, de a hivatalos tájékoztatás szerint nem voltak áldozatok.

 

Igor Konasenkov altábornagy Oroszország védelmi minisztérium Donyeck
Kapcsolódó cikkek