Közélet

Hosszú hallgatás után az ukránokat vádolják az oroszok a gátrobbantással

A kahovkai duzzasztógát elpusztítása háborús bűncselekmény lehet.

Nova Kahovka települését elérte az ár – mondta kedden a Rosszija 1 tévécsatornának Vlagyimir Leontyjev, a város polgármestere, aki szerint az ukrán hadsereg csapásai lerombolták a kahovkai vízi erőművet. A polgármester korábban tagadta, hogy a gátnak bármi baja lenne.

A településen rendkívüli állapotot vezettek be, a polgármester szerint a város elleni ukrán tüzérségi csapások a Dnyeper jobb partjáról a nap folyamán is folytatódtak. A terrorcselekményekért a kijevi hatóságokat tette felelőssé, és azokat, akik őket irányítják.

Leontyjev fő feladatként a lakosság evakuációját és az áramütés lehetőségének kizárását nevezte meg. Mint mondta, ennek érdekében lekapcsolták a folyam alsóbb szakaszán fekvő települések áramellátását. Úgy vélekedett, hogy az erőművet helyreállítani már nem lehet, csak teljes újjáépítéséről lehet szó.

This handout picture released by the state-owned company Ukrhydroenergo shows the Kakhovka hydroelectric dam which was damaged in Nova Kakhovka, near Kherson, on June 6, 2023. A Russian-held dam in southern Ukraine was damaged on June 6, with Kyiv and Moscow accusing each other of blowing it up while locals were forced to flee rising waters. The dam was partially destroyed by "multiple strikes", Moscow-installed authorities claimed just as expectations were rising over the start of Ukraine's long-awaited offensive. (Photo by Handout / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukrhydroenergo " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Herszon megye part menti lakosait arra figyelmeztette a rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma, hogy a vízszint hirtelen megemelkedhet a gátrendszer egy részének megsemmisítése miatt. A tárca szerint katasztrofális áradás léphet fel Nova Kahovka, Hola Prisztany és Aleski város körzetében.

Felszólították a lakosokat arra is, hogy készítsék elő legszükségesebb tárgyaikat, irataikat, három napra elegendő élelmiszert és ivóvizet, 

valamint zárják el a gázt és a vizet. Nova Kahovkában tíz méterig, Dnyiprjanyban nyolc méterig, Korsunkában pedig 5,3 méterig emelkedett a vízszint, és ez az állapot szakemberek szerint körülbelül 72 órán át tarthat.

A vízerőmű gátjától lefelé 14 települést áraszthat el a folyó, ott legalább 22 ezer ember él. Herszon megye ukrán ellenőrzés alatt álló részén a RIA Novosztyi hírügynökség szerint nyolc települést áraszt el a víz.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov Ukrajnát vádolta az erőmű elleni támadással, ami potenciálisan több tízezer ember számára járhat nagyon súlyos következményekkel. Hangsúlyozta, hogy 

Moszkva határozottan visszautasítja az ukrán vezetés vádját, miszerint köze lenne a létesítmény elleni rakétacsapáshoz, 

és hangsúlyozta, hogy a felelősség a történtekért a kijevi rezsimet terheli. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök folyamatos tájékoztatást kap a helyzetről.

,This photo taken on May 20, 2022 shows a road bridge at the Kakhovka Hydroelectric Power Plant, Kherson Oblast, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Fotó: AFP

Herszon megye kollaboráns kormányzója, Vlagyimir Szaldo szerint Kijev azért lőtte a gátat, hogy aláássa a régió élelmiszer-biztonságát és elterelje a figyelmet az ellentámadás kudarcáról. Úgy vélekedett, hogy a bal parton nem lesz szükség evakuálásra, noha a helyi hatóságok felkészültek erre, és kifejezte meggyőződését, hogy az orosz hadsereg a történtek dacára képes lesz megvédeni állásait.

A 2014-ben megszállt Krímet vezető Szergej Akszjonov pedig arról írt a Telegram-csatornáján, hogy a kahovkai vízerőmű tönkretétele miatt nem fenyeget árvíz a félszigeten, de fennáll a veszélye annak, hogy az Észak-krími Csatorna vízmennyisége megcsappan. Hangsúlyozta, hogy az ivóvízkészletek több mint elegendők, a hatóságok azon dolgoznak, hogy minimalizálják a csatorna vízveszteségét.

Nem veszélyezteti a nukleáris biztonságot a vízszint csökkenése a zaporizzsjai atomerő közleménye szerint, ugyanis a létesítmény más forrásból biztosítja vízszükségleteit.

Az orosz hírügynökségek éjszaka arról írtak, hogy az ukrán tüzérség hétfő este lerombolta a kahovkai vízierőmű felső részét. A beszámolók szerint a csapást feltehetően a Vilha típusú, ukrán gyártmányú sorozatvetőkkel hajtották végre. A gáton lévő zsilipek egy része megsemmisült, aminek következtében szabályozatlan vízleeresztés kezdődött, de maga a gát nem sérült meg.

A többlépcsős Dnyeper vízerőműrendszer hatodik, alsó és utolsó foka a Nova Kahovkától öt kilométerre található kahovkai gát. A létesítményt és a várost az orosz hadsereg már a háború kezdetekor megszállta, az ukrán tüzérség azóta folyamatosan támadásokat intéz ellene.

A RIA Novosztyi hírügynökség emlékeztetett rá, hogy az orosz küldöttség az ENSZ Biztonsági Tanácsában októberben köröztetett állásfoglalásában sürgette, hogy a világszervezet politikai döntéshozó testülete akadályozza meg az ukrán hadsereg által célzottan támadott gát és az erőmű lerombolását. Az RBK orosz gazdasági lap felidézte, hogy az erőműnél május 7-én ellenőrzött vízleeresztésbe kezdtek, hogy elkerüljék a gátszakadást.

A víztározó Herszon és Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén, valamint az ukrán ellenőrzés alatt maradt Dnyipropetrovszk megye területén található. Az ukránok szerint a gátat az oroszok robbantották fel, hogy megakadályozzák az ukrán ellentámadást.

 

Dnyeper Nova Kahovka gát
Kapcsolódó cikkek