Nehéz évek vannak Johnny Depp mögött, aki komoly jogi vitába keveredett egykori feleségével, Amber Heard színésznővel. Ám végre pont került a jogi hercehurcára, és a színész tavaly megnyerte a pert, amelyben 15 millió dolláros kártérítést ítélt meg számára a bíróság.

FRANCE-FILM-FESTIVAL-CANNES
US actor Johnny Depp poses during a photocall for the film "Jeanne Du Barry" during the 76th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on May 17, 2023. (Photo by Valery HACHE / AFP)
Fotó: AFP

Aztán decemberben a felek megegyeztek egymás között, Depp beérte az összeg töredékével és végül csak egymillió dollárt kapott az exétől. Ezt a pénzt osztja szét az általa kiválasztott alapítványok között a filmsztár, aki egyébként is híres a jótékonykodásáról. A CNN beszámolója szerint a kiválasztott szervezetek egyenlő arányban, 200 ezer dollárt kapnak – vagyis alapítványonként hetvenmillió forintnak megfelelő összeget.

A színész elsősorban beteg gyermekekkel foglalkozó egyesületeket választott ki. Ezek közül az egyik alapítvány a Painted Turtle gyerektábor, amelyet még 1999-ben Paul Newman hozott létre. A kaliforniai létesítmény a súlyosan beteg gyermekek nyári táboroztatásával foglalkozik, akiknek nincsen lehetőségük megélni a normális nyaralást.

A másik kiválasztott szervezet, a Make a Film Foundation a halálos betegségben szenvedő fiataloknak ad lehetőséget, hogy nyomot hagyjanak az utókornak, és ismert filmes szakemberekkel, színészekkel meg tudják csinálni saját rövidfilmjüket. 

Az őslakos amerikaiakat segítő Red Feather alapítvány is a kiválasztottak között van, amely elsősorban az Arizonában és Új Mexikóban élő navaho nemzetnek és a hopi törzs tagjainak a lakhatásához nyújt segítséget.

A Marlon Brando által alapított társaság, a Tetiaroa Society is 200 ezer dollárt kap Johnny Depptől. A Francia Polinézia egyik szigetén élő őslakosokat támogató egyesület célja a lélegzetelállítóan gyönyörű szigetvilág természeti értékeinek megőrzése és a föld szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése. A környezetvédelemről amúgy sem feledkezett meg a színész, az Amazonas Fund Alliance alapítványnak is juttatott pénzt az esőerdők mentésére.

Az egyébként 150 millió dolláros vagyonnal rendelkező Johnny Depp filmenként 20 milliót keres, így ez a jótékony adományozás nem rendítette meg a vagyoni helyzetét.

Hollywood rosszfiúját a hosszú pereskedés nagyon megviselte. A filmstúdiók sem dolgoztak vele az elmúlt években. A színész idén májusban XV. Lajosként tért vissza a mozivászonra a Jeanne du Barry című francia alkotással. A Cannes-i Filmfesztivál megnyitó rendezvényeként debütáló filmet és a szereplőket a közönség hétperces tapsviharral fogadta.

Úgy látszik, a mozi világa megint tárt karokkal várja a színészt az újabb szerepekre. De mielőtt újra kamerák elé állna, még Európában koncertezik a Hollywood Vampires nevű zenekarral, amelynek tagja többek között Alice Cooper és Joe Perry is. A turné során Magyarországon is fellép a banda július közepén.