Az Egyesült Államok szerint a kínai kémkedés és szabotázs a kibertérben hatalmas fenyegetés rá és szövetségesei nézve, a keleti nagyhatalom hátba támadhatja a nyugati országokat – írta a CNBC.

kínai hekker
Fotó: Shutterstock

Már nem az atomfegyverek, hanem az észrevehetetlen behatolások és kibertámadások veszélyeztetik leginkább a demokráciát, ez az agresszió pedig elsősorban Kína irányából érkezik

– jelentette ki Jen Easterly, az amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökség (CISA) igazgatója Washingtonban, ahol a nemrég nyilvánosságra került kínai támadásokról tett jelentést.

Easterly szerint az USA és Kína közötti nyílt konfliktus esetén az amerikaiaknak számítaniuk kell arra, hogy az alapvető infrastruktúra – a tömegközlekedéstől kezdve a gázvezetékekig – veszélybe kerülhet, ha a közeljövőben nem fejlesztik tovább az ország kibervédelmi képességeit.

A Kínából és Ázsiából érkező kiberfenyegetések elhárítása az Egyesült Államok számára kiemelt prioritássá vált, és egyre világosabban és nyersebben írják le a kínai és az amerikai kormány közötti megromlott kapcsolatot, amelyben egyre gyakrabban nem katonákat, hanem hekkereket vetnek be.

A kibertámadások nemcsak a kormányt és a lakosságot fenyegetik, hanem a vállalatokat is, amelyek évtizedek óta próbálják megvédeni magukat a kínai ipari kémkedéstől. A keleti cégek hosszú ideje arra használják az ellopott szellemi tulajdont, hogy megpróbáljanak felkapaszkodni amerikai versenytársaik szintjére, és a jelenlegi geopolitikai helyzetben ez a probléma sürgetőbb, mint valaha.

Easterly jelentése az amerikai kormány jelentős stratégiaváltására utalhat.

Míg az elmúlt évtizedekben a külföldi hekkertámadások esetében elsősorban a kémelhárítás volt a cél, a kiberbiztonság most már egyre inkább az alapvető infrastruktúra védelmére fókuszál, és ez nem véletlen: a kritikus csővezetékek, a kommunikáció vagy a közlekedési szolgáltatások megszakadása egy konfliktus esetén megbéníthatja az amerikai gazdaságot.

A Colonial gázvezeték elleni orosz zsarolóvírusos támadás 2021-ben például napokra megszakította a légi közlekedést és az energiaellátást az ország délkeleti részében, 5 millió dollárba került, annak ellenére, hogy rövid idő alatt el tudták hárítani.

Az Egyesült Államok kormányának és mindenkinek, aki alapvető infrastruktúrát üzemeltet, fel kell készülnie erre a fenyegetésre, mivel nyílt konfliktus nélkül is térdre kényszeríthetnek minket, ha nem tesszük meg a szükséges ellenlépéseket

– tette hozzá a CISA igazgatója.