Közélet

Kínai kutató: biofegyverként teszteltük a koronavírust

Újabb szakértő állítja azt, hogy a járvány nem véletlenül terjedt el az egész világon.

A Vuhani Virológiai Intézet (WIV) egyik volt kutatója azt állítja, hogy több társával együtt a leggyorsabban fertőző vírustörzseket vizsgálták, amelyeket utána a kínai kormány nemzetközi rendezvényeken próbált elterjeszteni – írta a CNBC TV-18.

This general view shows the Wuhan Institute of Virology in Wuhan, in China's central Hubei province on February 3, 2021, as members of the World Health Organization (WHO) team investigating the origins of the COVID-19 coronavirus, visit. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
A Vuhani Virológiai Intézet épülete 2021-ben, az Egészségügyi Világszervezet vizsgálata alatt.
Fotó: AFP

Napvilágra került egy 2020 tavaszán készült interjú, amelyben Jennifer Zeng, a Nemzetközi Sajtószövetség munkatársa Chao Shao-val, a WIV volt kutatójával beszélgetett az akkor még pár hónapja kirobbant koronavírus-járvány eredetéről és a kínai kormány szerepéről.

Shao állítása szerint 2019-ben több társával együtt azt a feladatot kapták, hogy a különböző koronavírus-törzsek közül megtalálják azt, amely a leggyorsabban tud terjedni az emberek között – szerinte ugyanis Kína ezzel „biofegyvert” akart kifejleszteni.

A tanulmány után több kollégáját arra utasították, hogy a Vuhanban megrendezett 2019-es katonai világjátékok alatt „ellenőrizzék az egészségügyi és higiéniai körülményeket” a sportolók szállodai szobáiban. Shao szerint azonban a valódi céljuk a betegség terjesztése volt, ugyanis a higiéniai feltételek ellenőrzése nem igényel virológusokat.

Az eset után több, az „ellenőrzésben” részt vevő kollégája eltűnt, és többen csak a koronavírus-járvány áldozatai között bukkantak fel.

Nem sokkal később Shao-t magát is egy hasonló feladatra küldték, ezúttal Hszincsiangba, hogy felmérje az ottani átnevelő táborokban fogva tartott ujgurok egészségi állapotát. A valódi megbízása azonban az volt, hogy megfigyelje a vírus terjedését és az emberekre gyakorolt hatását a táboron belül.

Bár Kína a koronavírus-járvány kirobbanása óta azt állítja, hogy a fertőzés állati eredetű, egyre több nyilvánosság elé álló szakértő, valamint sok független kutatás is arra mutat, hogy a kórokozó a WIV laborjaiból szabadulhatott kit – az viszont még kérdéses, hogy direkt, vagy véletlenül.

Az ügyet azonban tovább bonyolítja, hogy a kérdésnek hatalmas politikai és gazdasági súlya van, és ha az igazságra fény derülne, az fegyverként szolgálhatna a világ két legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok és Kína közti viszályban.

 

 

 

koronavírus-járvány Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumi szivárgás biológiai fegyver Kína
Kapcsolódó cikkek