A Zuzana Caputová államfő által jelölt, Ódor Lajos vezette szlovák szakértői kormány nem kapott bizalmat a pozsonyi parlamenttől a csütörtöki szavazáson, ezért Caputová a szavazás után közölte, hogy ügyvezető kormányként nevezi ki ugyanezt a kabinetet.

Annak ellenére sem sikerült az Ódor-kormánynak megszereznie a szükséges támogatást a kormányprogramjukról tartott szavazáson, hogy a dokumentum jóváhagyásához nem volt szükség abszolút többségre. 

ÓDOR LajosPozsony, 2023. május 15.
Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke elfoglalja hivatalát a pozsonyi kormányépületben a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.
MTI/EPA/Christian BrunaPozsony, 2023. május 15.Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke elfoglalja hivatalát a pozsonyi kormányépületben a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.MTI/EPA/Christian Bruna
Fotó: Christian Bruna / MTI / EPA

Tehát nem volt szükség 76 szavazatra a 150 fős parlamentben, elegendő lett volna a szavazáson részt vevő képviselők egyszerű többsége. 

A kormányprogram elfogadását 34 képviselő támogatta, 43-an ellene szavaztak, 54-en tartózkodtak, öten pedig nem szavaztak a jelen lévő 136 képviselőből.

A legtöbben azt kifogásolták a kormányprogramról tartott kétnapos vitában, hogy kevés konkrét megoldást tartalmaz. A szavazás eredményére reagálva Caputová éretlen hozzáállásnak minősítette a kormányprogram tárgyilagos érvek nélküli elutasítását, és közölte, hogy élve az alkotmány adta lehetőségével, ügyvezető kormányként ad megbízatást Ódor Lajos kabinetjének. Az ügyvezető kormány a szeptember 30-ra kitűzött előrehozott parlamenti választásig látja el feladatait.

Miután tavaly decemberben a kormánykoalícióból időközben kilépett liberálisok bizalmatlansági indítványán megbukott Eduard Heger szeptembertől kisebbségben kormányzó kabinetje, előrehozott választást írtak ki Szlovákiában.

A kormány bukása után az államfő megbízatása alapján a Heger-kabinet ügyvezető kormányként látta el feladatait egészen májusig, amikor Eduard Heger felmentését kérte az államfőtől. Ezt követően az államfő szakértői kormányt nevezett ki, amelynek miniszterelnöke Ódor Lajos, a szlovák központi bank korábbi alelnöke lett.