Olaf Scholz német kancellár bemutatta az ország első nemzetbiztonsági stratégiáját, a terv koherensebb kül- és biztonságpolitikai irányvonalai pedig biztosítanák, hogy Berlin többé ne essen bele ugyanazokba a geopolitikai csapdákba – írta a Reuters.

Fotó: Michele Tantussi / AFP

Scholz hármas koalíciója 2021 novemberében kötött paktumában egy átfogóbb stratégia megalkotásáról állapodott meg, a javaslat pedig még nagyobb lendületet kapott, amikor Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát.

Az invázió lerántotta a leplet a német hadsereg hiányosságairól, az orosz energiától való függőségről és a kritikus infrastruktúrák és az ipar sebezhetőségéről.

A kritikusok szerint Németország az elmúlt évtizedekben túlságosan lazán vette a globális fenyegetéseket, és nem készült fel az olyan államok agressziójára, mint Oroszország vagy Kína. A kormány szerdán kiadott stratégiai dokumentuma ezekre a problémákat oldaná meg.

Az elmúlt másfél évben gyökeresen megváltozott Németország biztonsági környezete, az államnak pedig alapvető feladata, hogy kiálljon a polgáraiért és naprakészen válaszoljon a külső fenyegetésekre

– nyilatkozta a kancellár.

A dokumentum szerint a kormány a következő években a gazdasági teljesítmény 2 százalékát a védelmi kiadásokra fogja fordítani – szemben a korábbi alig 1,5 százalékkal – felzárkózva a NATO-követelményekhez és felállítva egy korszerű és erős hadsereget. Az Egyesült Államokhoz és Nagy-Britanniához hasonló biztonsági tanács létrehozására vonatkozó terveket azonban elvetették.

Az infrastrukturális fejlesztéseknél külön figyelmet szentelnek arra, hogy a kibertámadásokkal és az éghajlatváltozás hatásaival szemben is ellenállóvá váljanak. A kormány szerint ezek a fenyegetések fogják uralni a 21. századot, Németország pedig nem maradhat le a kritikus területeken.

Scholz kormánya a jövőben arra fog fókuszálni, hogy a nemzetközi kereskedelemben diverzifikálja az ellátási láncait és minél több partnerrel dolgozzon együtt, elkerülve az orosz gázhoz hasonló függőségek kialakulását.

Orosz gáz nélkül nincs német ipar – már a gazdasági miniszter is veri az asztalt

Európa nem követheti el ugyanazt a hibát, amely a téli energiaválsághoz vezetett.

A stratégia egyértelműen Oroszországot nevezi meg mint a legnagyobb fenyegetést Németországra és az Európai Unióra, s bár a közeljövőben várható, hogy a kormány egy külön dokumentumot fog kiadni a kínai kapcsolatokról, most csak a szoros együttműködésre és az enyhe vetélkedésre utaltak.

A koalíció eredetileg megállapodott abban, hogy a terv kidolgozását még a hivatalba lépésének első évében befejezi, de a pártok és a minisztériumok közötti viták miatt annak véglegesítését több alkalommal is el kellett halasztani.