Közélet

Norvégiától vásárol légvédelmi rendszert Litvánia, az ukránok számára

Litvánia nem hagyja cserben Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúban. Két NASAMS légvédelmi rendszert is vásárol Norvégiától, hogy átadhassa őket Kijevnek. Emellett az Egyesült Államok is döntést hozott egy 500 millió dollár értékű katonai segélycsomagról.

Litvánia két NASAMS légvédelmi rendszert vásárol Ukrajna számára – jelentette be a litván védelmi minisztérium szerdán. Gitanas Nauseda litván elnök is említette az ügyletet egy kedden, késő este közzétett videóüzenetében, és elmondta, hogy a norvég gyártmányú légvédelmi rendszereket a lehető leghamarabb leszállítják Ukrajnának.

Siauliai,Lithuania,2022-07-06,Nasams,Is,A,Distributed,And,Networked,Short-
Fotó: Shutterstock

A tárca tájékoztatása szerint a szállítás három hónapon belül megtörténik. Az új NASAMS légvédelmi rendszerek kiegészítik és bővítik majd azokat a rendszereket, amelyeket korábban Norvégia és az Egyesült Államok adományozott az ukrán légvédelem megerősítésére – tették hozzá.

Az államfő, aki szerdán Kijevbe érkezik be nem jelentett látogatásra, elmondta, hogy 

a 9,8 millió eurós vételárról szóló szerződést kedden írta alá Litvánia, Norvégia, illetve a gyártó, a norvég Kongsberg Gruppen.

Gyerekek is meghaltak az ukrán étterem elleni rakétatámadásban

Oroszország továbbra is tagadja, hogy polgári célpontokat támadna.

 

Az USA is folytatja Ukrajna támogatását

Az Egyesült Államok újabb 500 millió dollár (mintegy 175 milliárd forint) értékű, azonnal lehívható katonai segítséget jelentett be Ukrajna számára kedden.

A Egyesült Államok külügyminisztériumának közleménye szerint a védelmi minisztérium készleteiből juttatják el a támogatási csomagot, amellyel az ukrajnai ellentámadást kívánják segíteni, kifejezetten a harctéri igényekhez igazítva. A most bejelentett csomag a háború kezdete óta, elnöki felhatalmazás alapján, a 41. amerikai katonai készletlehívás Ukrajna javára.

A csomag tartalmaz Bradley és Stryker katonai járműveket, légvédelmi rendszerekben használható rakétákat, egyéb rakétarendszereket, harckocsi-elhárító eszközöket, valamint lőszert precíziós fegyverekhez és egyéb felszereléseket 

– áll a közleményben.

 

Egyesült Államok Litvánia Ukrajna légvédelmi rendszer
Kapcsolódó cikkek