Közélet

Óvatosan reagálnak az államfők a Wagner-vezér Prigozsin akciójára, az „orosz belügyre"

Ezekben az órákban is gyengíti egymást Oroszország hadserege azzal a magánhadsereggel, amely ma reggelig együttműködött, akkor azonban szembefordult vele. Az ügyben nyilatkozó politikusok többsége szerint az orosz elnök politikája vezetett a mostani eseményekig, de addig senki nem ment el, hogy kiálljon a felkelő Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin mellett. Inkább „megfigyelnek, egyeztetnek, védekezése készülnek”. Sokan orosz belügynek minősítik az esetet.

Az Oroszországban zajló katonai eseményekre reagáló politikusok többsége kiemelte, hogy egy olyan ország hadseregét kényszeríti védekezésre a szombat reggeli felkelés, amelynek elnöke maga is háborút kezdett. Ám senki nem állt ki a felkelés elindítója, Jevgenyij Prigozsin mellett, aki a Wagner csoport vezetője. Polgárháborúról, az orosz vezetés gyengüléséről, saját országuk védekezési kényszeréről, de mindenekelőtt arról nyilatkoztak, hogy az eseményeket figyelemmel kísérik, szövetségeseikkel egyeztetnek, tárgyalnak. A Világgazdaság összegyűjtötte az eddig közzétett álláspontokat, listánkat folyamatosan bővítjük.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNERThis video grab taken from handout footage posted on June 24, 2023 on the Telegram channel @razgruzka_vagnera shows Yevgeny Prigozhin (C) speaking with Lieutenant General Vladimir Alekseev (R) and Russian Defense Deputy Minister Yunus-Bek Evkurov (L) inside the headquarters of the Russian southern military district in the city of Rostov-on-Don. Wagner chief Yevgeny Prigozhin, once a close Putin ally, said his troops had taken control of the military command centre and bases in the southern city of Rostov-on-Don, the nerve centre of Russia's offensive in Ukraine, and vowed to topple Moscow's top military leaders. (Photo by Handout / TELEGRAM / @razgruzka_vagnera / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HANDOUT / TELEGRAM / @razgruzka_vagnera" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

 

Tanácskozik a német kormány válságstábja

Annalena Baerbock német külügyminiszter beszélt a Hét Ipari Nemzet csoporton belüli kollégáival – közölte a berlini külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a német kormány válságstábja is találkozik. „Az oroszországi német állampolgároknak mindenképpen élniük kell a közzétett utazási tanácsainkkal” – mondta korábban Baerbock, miután a minisztérium felszólította az utazókat, hogy kerüljék el Moszkva városközpontját. Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint még túl korai lenne megtippelni a fegyveres felkelés lehetséges következményeit és azt, hogy ez mit jelenthet az oroszok Ukrajna elleni háborújában.  

figyelünk

Oana Lungescu NATO-szóvivő röviden csak annyit közölt e-mailben, hogy figyelik az oroszországi helyzetet.

Josep Borrell: az EU válságreagáló központot hoz létre

Az EU külszolgálatának vezetője, Josep Borrell tárgyalt a G7 csoport külügyminisztereivel az oroszországi helyzetről, és bejelentette egy uniós válságreagáló központ aktiválását – írja a TASZSZ orosz hírügynökség, amely Borrell Twitter-bejegyzését idézi.

Charles Michel: az oroszországi események orosz belügyek

Ami Oroszországban történik, az világosan orosz belügy, és az EU szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, kapcsolatban áll a G7-es partnerekkel, valamint az EU-tagországokkal – írta szombati Twitter-bejegyzésében Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke. Megerősítette, hogy az EU továbbra is „rendíthetetlenül” támogatja Ukrajnát és az ukrán elnököt, Volodomir Zelenszkijt.

Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa: egyeztetünk a szövetségesekkel

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adam Hodge elmondta, hogy az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a fejleményekről. A Washingtoni Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése arra mutat rá, hogy

ha a Wagner csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak sikerülne megbuktatnia az orosz hadsereg Vlagyimir Putyinhoz lojális olyan vezetőit, mint Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok, vezérkari főnök, az „helyrehozhatatlan károkat okozna azon a látszaton, hogy Putyin szilárdan kezében tartja hatalmát”.

Giorgia Meloni: visszaüt Oroszország Ukrajna elleni inváziója

Giorgia Meloni irodájának szombati a közleménye szerint az olasz kormányfő „szorosan követi az Oroszországban kibontakozó eseményeket, amelyek azt mutatják, hogy az Ukrajna elleni agresszió miként okoz instabilitást Oroszországban”.

Volodimir Zelenszkij: Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált

Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált – reagált szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra, hogy nyílt fegyveres konfliktus alakult ki a Wagner katonai magánvállalat és az orosz hadvezetés között. A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett üzenetében azt írta, hogy ez „totális gyengeség. Minél tovább tartja Oroszország katonáit és zsoldosait a mi földünkön, annál nagyobb káoszt és fájdalmat, és annál több problémát okoz magának később”.

Erdogan állítólag támogatja Putyint

Moszkva azt állítja, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök teljes mértékben támogatta az orosz hatóságok lépéseit Prigozsin zendülésével kapcsolatban – erről az ukrán Unian hírügynökség írt. Idézi a Kreml sajtószolgálatának honlapját, ott az olvasható, hogy Vlagyimir Putyin beszélt Erdogannal az országban kialakult helyzetről. Recep Tayyip Erdogan elnök kijelentette, hogy Törökország kész segíteni az oroszországi fegyveres lázadás „békés megoldásának” megtalálásában orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésében. Erdogan „hangsúlyozta a józan ésszel való cselekvés fontosságát” – áll az elnökség közleményében.
Frissítés: érkezett közvetlen hír is Erdogan álláspontjától, amely az előbbiekkel egybecseng. Eszerint Recep Tayyip Erdogan török elnök a józan ész jelentőségét hangsúlyozta telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, miután a Wagner orosz katonai magánvállalat fellázadt az orosz hadvezetés ellen - közölte szombaton a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága. A közlemény szerint a két vezető a legutóbbi oroszországi fejleményeket vitatta meg a beszélgetés során. 

Erdogan aláhúzta: Törökország kész megtenni „a ráeső részt" annak érdekében, hogy a történtek a legrövidebb időn belül békében rendeződjenek. 

Lengyel vezetés: az eset orosz belügy, de Lengyelország „óriási védekezési erőfeszítést fejt ki”  

A lengyel vezetés szombat reggel az oroszországi helyzetről konzultált, és egyeztetett a szövetségesekkel is – közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Twitteren. Az államfői nemzetbiztonságiiroda szerint Varsó Oroszország belügyének tekinti az eseményeket. A lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és a nemzetvédelmi tárcával egyeztetett. Az elnökkel egy időben Piotr Müller kormányszóvivő a Twitteren megírta: az államfő és a miniszterelnök közötti egyeztetés mellett a kormány keretében Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke konzultált a nemzetvédelmi és a belügyi tárca vezetőivel. Lengyelországnak 210 kilométer hosszú közös határa van az Oroszországi Föderáció részét képező Kalinyingrádi területtel – emlékeztet az MTI.  

Szombat délután Jaroslaw Kaczynski a délnyugat-lengyelországi Bogatyniában rendezett választási nagygyűlésen rámutatott: a Lengyelországgal szomszédos Ukrajnában háború zajlik. „Háború tört ki egy másik államban is, amely – mint az ukránok helyesen mondják – imperialista, támadó, terrorista állam. Most nem tudjuk, annak lefolyása milyen lesz, incidensről van-e szó, vagy valami nagyobb dologról. 

Látható azonban, hogy hogyan végződik az agresszió, ha a megtámadott fél védekezni tud.

Mint közölte, Lengyelország elrettentés céljából „óriási fegyverkezési erőfeszítéseket fejt ki”.

Minszk: a belső konfliktus ajándék a Nyugat számára

Ajándék a Nyugat számára minden olyan provokáció vagy belső konfliktus, amely az orosz katonai vagy politikai berkekben, az információs térben vagy a civil társadalmon belül bontakozik ki – írta a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács szombaton kiadott közleményében. „Mindez katasztrófához vezethet” – fogalmaztak, egyúttal felszólították a feleket, hogy hallják meg a józan ész szavát. A BelTa fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint Vlagyimir Putyin elnök szombat reggel telefonon konzultált Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, akit tájékoztatott az oroszországi helyzetről.

Jana Cernochová: polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter szerint polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban, és Ukrajna most ehhez igazíthatja az orosz erők ellen indított offenzíváját. A CTK cseh hírügynökségnek elmondta, hogy a helyzet jó fejlemény abból a szempontból, hogy az ukrán erők nyertek valamennyi időt. „Még várjuk a további fejleményeket, elsősorban azt, hogy az orosz védelmi minisztérium képviselői hogyan fognak reagálni, feltehetően ez most a legfontosabb kérdés” – jelezte. 

Nem sokkal korábban azt írta a Twitteren, hogy tizenhat hónap ukrajnai háborúzás után Oroszország most saját maga ellen indított háborút.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió, illetve az EU és a NATO állampolgárainak szempontjából a biztonsági helyzet esetleges romlása miatt Prága továbbra is fenntartja azt a figyelmeztetését, hogy nagyon nem ajánlja az utazást Oroszországba.

Edgards Rinkevics: szigorítás a lett–orosz határon

Edgards Rinkevics lett külügyminiszter bejelentette, hogy szigorították az ellenőrzést a lett–orosz határon, és a jelenlegi helyzetben nem engednek be orosz állampolgárokat az országba. Hozzátette, pillanatnyilag Lettországot nem éri közvetlen fenyegetés, de figyelik a fejleményeket, és egyeztetnek a szövetséges országokkal. 

Az észtek is figyelnek

„Észtország szorosan figyelemmel kíséri az oroszországi helyzet alakulását, és információt cserél szövetségeseivel. Biztosíthatom, hogy hazánkat nem fenyegeti közvetlen veszély. Megerősítették a határbiztonságot. Arra is kérem népünket, hogy ne utazzanak Oroszország egyetlen részébe sem” – mondta Kaja Kallas miniszterelnök.

 

Wagner Jevgenyi Prigozsin orosz belügy nemzetbiztonsági tanács Ukrajna
Kapcsolódó cikkek