Közélet

Vlagyimir Putyin az orosz köztévében beszélt Prigozsin puccskísérlete miatt

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország és az emberek hátba szúrásának, hitehagyásnak nevezte a fegyveres lázadással kapcsolatos helyzetet.

Az orosz nemzethez intéz televíziós beszédet Vlagyimir Putyin. Elmondása szerint népe az életéért és a biztonságáért harcol, és az országnak szüksége van minden erejének egységére. Oroszország sorsa most dől el, és ezért van szükség arra, hogy az emberek egyesítsék minden erejüket, az egység megosztására tett kísérletek pedig hátba szúrásnak számítanak – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós beszédében.

Vlagyimir Putyin
Fotó: Mikhail Klimentyev / Szputnyik / AFP

A The Guardian tájékoztatása szerint, az orosz elnök azt mondta:

Felelősségre vonják azokat, akik fegyveres lázadást szerveztek, azokat, akiket ebbe bevontak, pedig felszólítom, hogy hagyják abba bűnözői tevékenységüket. Mindazokat, akik a hazaárulás útjára léptek, megbüntetik és felelősségre vonják. A fegyveres erők megkapták a szükséges parancsokat.

Putyin a jelenlegi oroszországi eseményeket árulásnak nevezte, amihez a zsoldoscsapat vezetőjének személyes érdekei vezettek. A Tass.ru hírügynöség szerint Putyin az ország és az emberek hátba szúrásának, hitehagyásnak nevezte a fegyveres lázadással kapcsolatos helyzetet. Hozzátette: „Oroszország még ma is kemény harcot vív a jövőjéért, visszaverve a neonácik és uraik agresszióját.” Állítása szerint:

A Nyugat teljes katonai, gazdasági, információs gépezete ellenünk irányul. Mi a népünk életéért és biztonságáért, szuverenitásunkért és függetlenségünkért harcolunk.

Pénteken a Kreml és a Wagner zsoldoscsoport közötti feszültség nyílt konfliktussá fajult, miután Jevgenyij Prigozsin kijelentette: „Ez nem katonai puccs, hanem az igazságszolgáltatás menete.” A Wagner csoport vezetője szerint a hadsereg rakétákat lőtt ki a bázisaikra, sok embert megölve. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Prigozsin – aki értelmezésük szerint fegyveres lázadásra szólított fel – fenyegető kijelentéseire reagálva bűnügyi vizsgálatot indított.

Szombat reggelre az oroszországi Rosztovban elfoglalták a közigazgatási épületeket, Moszkva is terrorellenes intézkedéseket vezetett be a Wagner csoport vezetőjének fenyegetései miatt. Putyin beszélni fog.

Az orosz védelmi minisztérium azt mondja a Wagner harcosoknak, hogy becsapták őket, és bűnözői kalandokba keveredtek.

 

Prigozsin beszéd Vlagyimir Putyin puccskísérlet
Kapcsolódó cikkek