Közélet

Zelenszkij: Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált

„Ukrajna képes megvédelmezni Európát az orosz gonosztól és káosztól” – mondta az ukrán elnök az oroszországi puccskísérletre reagáló bejegyzésében a közösségi médiában.

Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált – reagált szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra, hogy nyílt fegyveres konfliktus alakult ki a Wagner katonai magánvállalat és az orosz hadvezetés között.

Visit KyivPresident of Ukraine Volodymyr Zelensky attends a joint press conference with African leaders, following their meeting in Kyiv, Ukraine on 16 June 2023, amid Russia's invasion of Ukraine. Ukrainian President Volodymyr Zelensky meets in Kyiv and held talks on achieving peace in Ukraine with representatives of seven African states - the Republic of South Africa, the Union of the Comoros Islands, Egypt, Senegal, according to local media. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Zelenszkij arról beszélt, aki a „gonosz útját választja”. Fotó: AFP

 

„Ez totális gyengeség”

A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett üzenetében az ukrán elnök azt írta: ez „totális gyengeség. Minél tovább tartja Oroszország katonáit és zsoldosait a mi földünkön, annál nagyobb káoszt és fájdalmat, és annál több problémát okoz magának később”. Az oroszországi eseményekhez fűzött első reagálásában Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva megjegyezte, hogy „önmagát pusztítja el, aki a gonosz útját választja”. Szerinte Putyin „az emberei százezreit küldi a háborúba, hogy végül elbarikádozza magát Moszkva térségében, hogy megvédje magát azoktól, akiket saját maga fegyverzett fel”.

Zelenszkij szerint Oroszország gyengeségéhez hasonlóan nyilvánvaló, hogy Ukrajna képes megvédelmezni Európát az orosz gonosztól és káosztól. Mint írta, Oroszország a propagandát használta gyengesége és kormánya ostobasága leplezésére. 

Szerinte most már akkora a káosz, hogy senki sem tud hazudni a kérdésben.

A Vlagyimir Putyin beszédében az 1917. évi bolsevik forradalomra tett megjegyzésre utalva az ukrán elnök leszögezte: az Oroszországi Föderáció jelenlegi irányvonala kizárólag hasonló kilátásokhoz vezethet, mint a bolsevik forradalom. „Megőrizzük az erőnket, az egységünket” – zárta üzenetét Volodimir Zelenszkij.

Zelenszkij közvetlen Twitter-üzenete: 

Mindenki, aki a gonosz útját választja, önmagát pusztítja el. Aki csapatokat küld, hogy elpusztítsa egy másik ország életét, és nem tudja megakadályozni, hogy azok elmeneküljenek és elárulják, akkor amikor az élet ellenáll. Aki rakétákkal terrorizál, és amikor elfogynak, megalázza magát azzal, hogy Shahed drónokat vesz. Aki megveti az embereket, és százezreket vet be a háborúban, hogy végül elbarikádozza magát a moszkvai régióban azoktól, akiket maga fegyverzett fel. Oroszország hosszú ideig propagandát használt, hogy elfedje gyengeségét és kormánya butaságát. Ám most akkora káosz van, hogy azt egyetlen hazugság sem tudja elrejteni. És mindez egy ember, aki újra és újra 1917-tel ijesztget, bár nem tud mást elérni, csak ezt a káoszt.
Oroszország gyengesége nyilvánvaló. Teljes körű gyengeség. És minél tovább tartja Oroszország csapatait és zsoldosait a földünkön, annál több káosz, fájdalom és probléma vár rá később. Az is nyilvánvaló, hogy Ukrajna képes megvédeni Európát az orosz gonoszság és a káosz terjedésétől.

Megőrizzük rugalmasságunkat, egységünket és erőnket.
Minden parancsnokunk, minden katonánk tudja, mit kell tennie.
Dicsőség Ukrajnának!

 

 

Volodimir Zelenszkij puccs Oroszország gyengeség Putyin
Kapcsolódó cikkek