Mongóliába utazik hivatalos apostoli látogatásra a nyár végén Ferenc pápa – jelentették be a Vatikánban szombaton. Matteo Bruni szentszéki szóvivő elmondta, a katolikus egyházfő augusztus 31. és szeptember 4. között vendégeskedik a kelet-ázsiai országban Hürelszüh Uhnágín mongol elnök, valamint a helyi egyház meghívására.

FERENC pápa
Fotó: Máthé Zoltán

A Vatikán hivatalos portálja emlékeztet, hogy Ferenc lesz az első pápa, aki a több mint hárommillió lakosú Mongóliába látogat, ahol mintegy 1300 katolikus hívő él. A katolikus egyházfő három éve, 2020-ban ulánbátori apostoli prefektusnak nevezte ki a 49. életévét a napokban betöltő olasz Giorgio Marengót, aki egyben a bíborosi kollégium legfiatalabb tagja lett.

A programot és az utazás egyéb részleteit a következő hetekben teszik közzé, de a hírből kiderül, hogy a Szentatya az áprilisi magyarországi útjáról hazafelé közölte a vele utazó újságírókkal, a közeljövőben mindenképpen szeretne eljutni Mongóliába is. Előtte azonban Portugáliába megy, ahol augusztus 1. és 5. között részt vesz az Ifjúsági Világtalálkozón. 

A Portugal resident nevű honlap arról ír, hogy az esemény 36 millió eurójába (13,32 milliárd forint) kerül majd a portugál kormánynak. 

A pápalátogatás alkalmával Lisszabonban felállítanak egy kilencméter magas emelvényt is, amelyen kétezer ember fér el. 

Párbeszédre szólította fel a háborúban álló feleket Ferenc pápa

A Szentatya szerint csak akkor lehet béke, ha Oroszország és Ukrajna tárgyalóasztalhoz ül egymással.