Közélet

Ukrán partizánok robbanthattak egy fontos vasúti útvonalon

Az orosz erők öt tehervagont és ötvenméternyi vasúti pályát veszítettek el a robbanás következtében Melitopolnál.

Egy robbanás blokkolta az egyik legfontosabb orosz logisztikai útvonalat a megszállt Melitopol közelében, Zaporizzsja területén – írja a Kiyv Independent.

Az orosz erők öt tehervagont és 50 méternyi vasúti pályát veszítettek el a robbanás következtében 

– közölte Ivan Fedorov száműzött polgármester. Hozzátette: a robbanás a legmegfelelőbb pillanatban történt, amikor épp egy lopott ércet szállító vonat haladt a síneken. Az orosz erők Melitopolt logisztikai központtá próbálják alakítani.

A mintegy 150 ezer lakosú Melitopol 2022. február vége óta van orosz megszállás alatt. 

A város a dél-ukrajnai területeken lévő orosz erők vasúti központjaként szolgál a katonai felszerelések szállítására, emellett része annak a szárazföldi hídnak, amely összeköti Oroszországot a megszállt Krím félszigettel. 

A megszállt területeken rendszeresen történnek robbanások, mivel a helyi ukrán partizánmozgalmak a megszálló hatóságokat, kollaboránsokat és orosz katonai felszereléseket veszik célba. Moszkva általában Ukrajnát hibáztatja az ilyen incidensekért, míg Kijev nem vállalja a felelősséget a robbanásokért.

Az ukrán erők nemrégiben kezdték el használni az Egyesült Királyság által biztosított nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat, amelyek képesek elérni az oroszok által megszállt területek célpontjait. Az ukrán hadsereg által eddig kilőtt összes Storm Shadow rakéta célba talált – jelentette Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter május végén. 

 

Storm Shadow robbanás Melitopol
Kapcsolódó cikkek