Közélet

Valószínűleg örökre rejtély marad a koronavírus eredete

Nyilvános vizsgálat kezdődött Nagy-Britanniában a járvány előzményeiről és következményeiről.

Nagyszabású nyilvános vizsgálat kezdődött kedden Londonban a nagy-britanniai koronavírus-járvány előzményeiről, következményeiről és hatósági kezelési módjáról.

London,,England,-,June,3,,2020:,Elderly,Male,Cyclist,Riding
LONDON, ENGLAND - JUNE 3, 2020: Elderly male cyclist riding a bicycle in Holborn London wearing a face mask, glasses and crash helmet making eye contact during the COVID-19 pandemic - 003
Fotó: Shutterstock

A vizsgálatot Boris Johnson akkori brit miniszterelnök jelentette be még 2021 májusában. Az előzetes várakozások szerint a meghallgatások legalább három évig tartanak, de akár ennél is sokkal hosszabb ideig.

A vizsgálat több különálló részből áll. A kedden kezdődött első modul fő témája az, hogy Nagy-Britannia mennyire volt felkészült ilyen intenzitású és kiterjedésű egészségügyi válsághelyzetre. Nagy-Britanniában eddig 24,6 millió koronavírus-fertőződést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, a halálos áldozatok száma meghaladja a 226 ezret. 

Nagy-Britanniát alapvetően meglepetésként érte a koronavírus-járvány gyors terjedése 2020 elején

– mondta Hugo Keith, a vizsgálóbizottság vezető jogtanácsosa. Keith szerint ugyanis olyan hatalmas, összetett és sürgős szakpolitikai intézkedések meghozatala vált szükségessé például a lezárásokról, az emberek közötti kapcsolattartás korlátozásáról és a legveszélyeztetettebbek elszigeteléséről, amilyenekre korábban nem sokan számítottak.

Hozzátette: 

már a vizsgálat mostani kezdeti szakaszában nyilvánvalónak tűnik, hogy az ország nem volt jól felkészültnek nevezhető a járványra.

Ki kell vizsgálni azt is, hogy a koronavírus-járvány miért szedett sokkal több halálos áldozatot a szegényebb térségekben, mint a jómódú országrészekben – hangsúlyozta a jogtanácsos. A brit lakosság legkevésbé tehetős 10 százalékán belül 2,6-szer többen haltak meg a koronavírus-fertőződés szövődményeiben, mint a leggazdagabb 10 százaléknyi csoportban.

A jogi főtanácsos kijelentette azt is, hogy valószínűleg soha nem derül ki, hogyan terjedt át az emberekre a járványt okozó új típusú koronavírus, és valószínűleg soha nem derül ki, mikor történt az első emberi fertőződés.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében.  A 2020-as év egészében átlagosan 11 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék (GDP), a 2013-as szintre visszazuhanva, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

A 2020-ban mért GDP-zuhanás példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben. 

 

koronavírus fertőződés eredet koronavírus járvány Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek