Közélet

Zelenszkij kötelezővé tenné az angol nyelv használatát az ukrán hivatalokban

A helyi közigazgatás vezetőinek, a tisztviselőknek, a rendőröknek és az ügyészeknek is kötelező lesz az angol nyelv használata.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amelyben hivatalosan is a nemzetközi kommunikáció nyelveként definiálja az angol nyelv státuszát az országban. 

Famous,Independence,Square,(maidan,Nezalezhnosti),In,Kiev,,Ukraine
Famous Independence Square (Maidan Nezalezhnosti) in Kiev, Ukraine
Fotó: Shutterstock

Az egyik cikkely szerint a helyi államigazgatási szervek vezetői és helyetteseik, a szerződéses állományban lévő katonatisztek, az ügyészek, az adó- és vámtisztviselők, a közép- és felső vezetők, valamint más bűnüldöző szervek és polgári védelmi szolgálatok vezető beosztású munkatársai számára kötelező lesz az angolnyelv-tudás. Zelenszkij sürgősnek minősítette a törvényjavaslatot – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

A nemzetközi kommunikáció nyelve az angol Ukrajnában

– olvasható a dokumentumban a parlament honlapján.

Ugyanakkor a tervezetben előírják, hogy mozgósítás vagy hadiállapot kihirdetése esetén az angolnyelv-tudás követelménye nem vonatkozik a katonai és rendőri tisztviselőkre 

A tisztviselők angolnyelvszint-felmérő vizsgája az ukrán állampolgárok számára ingyenes lesz, legfeljebb négyhavonta egyszer lehet letenni, és a próbálkozások számát nem korlátozzák. 

 

Volodimir Zelenszkij nemzetközi kommunikáció angol nyelv Ukrajna törvénytervezet
Kapcsolódó cikkek