Közélet

Zelenszkij: a háború visszatért a kiindulópontjához

Az ukrán elnök szerint minél tovább tart az orosz agresszió, annál nagyobb károkat okoz magának Oroszországnak. Volodimir Zelenszkij továbbra is aggódik a zaporizzsjai atomerőműnél kialakult helyzet miatt.

Oroszország ukrajnai inváziója egyre több kárt okoz Moszkvának, és a jelek arra utalnak, hogy a háború visszatért oda, ahonnan indult – jelentette ki legfrissebb videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Hozzátette: minél tovább tart az orosz agresszió, annál nagyobb károkat okoz magának Oroszországnak.

Fotó: Handut / AFP

Zelenszkij egyúttal aggodalmát fejezte ki a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos biztonsági kockázatok miatt. Úgy véli, hogy még mindig nem elégséges nemzetközi figyelem irányul az erőműnél fennálló orosz fenyegetésre.

Elmondta, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei minden rendelkezésre álló hírszerzési információt megkaptak az atomlétesítményt érintő orosz tervekről. Zelenszkij szerint a nemzetközi közösségnek konkrét lépéseket kell tennie azért, hogy megakadályozzon bármiféle sugárzási incidenst. Ukrajna attól tart, hogy az oroszok szabotázsra készülnek az atomerőmű ellen.

A közelgő vilniusi NATO-csúcstalálkozóról az ukrán elnök kihangsúlyozta, hogy országa mindent megtesz annak érdekében, hogy a csúcstalálkozó valódi tartalommal töltődjön meg.

Éjjel rakéta- és dróntámadás érte Odessza kikötőjét. A fővárosban, Kijevben és más megyékben légiriadót rendeltek el. Zaporizzsja megyében az orosz csapatok különféle fegyverrendszerekkel követtek el támadásokat.

Az ukrán vezérkar hétfő reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az oroszok legalább hat Sz-300-as rakétát és 45 rakéta-sorozatvetőből származó tüzérségi eszközt lőttek ki a területre, és 33 légicsapást hajtottak végre vasárnap óta. A támadások következtében civilek sérültek meg, és lakóházakban, kereskedelmi és adminisztratív épületekben, valamint magángépjárművekben keletkezett kár. Kijevben egy lelőtt orosz rakéta roncsai zuhantak egy többemeletes lakóépületre, az esetnek halálos áldozatai is vannak.

A vezérkar szerint az orosz csapatok megpróbálták feltartóztatni az ukrán hadsereg előrenyomulását a térségben, és visszaszerezni az elvesztett hadállásaikat, és legalább harminc települést ért tüzérségi támadás.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes hétfőn arról számolt be, hogy Ukrajna csaknem 130 négyzetkilométernyi területet szerzett vissza az oroszoktól a déli front mentén az ellenoffenzíva kezdete óta.

Hozzátette, hogy az elmúlt héten nem történt nagyobb változás délen. A keleti fronton Bahmut, Liman, Avgyijivka és Marjinka irányában körülbelül 250 összecsapás volt.

Véget ért a terrorellenes rendkívüli állapot Moszkvában

A Wagner csoport kérészéletűre sikerült felkelése miatt vezettek be rendkívüli intézkedéseket az orosz fővárosban.

 

Volodimir Zelenszkij háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek