Közélet

A fekete-tengeri gabonaalkuról tárgyal Ankarában Nagy István

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy Törökország kulcsszereplő az ukrán gabonaimport okozta gondok kezelésében.

Nagy István agrárminiszter Ankarába utazik kedden, hogy török kollégájával, İbrahim Yumaklıkal tárgyaljon, többek között a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbításáról, illetve kiterjesztéséről – közölte Facebook-oldalán a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy az ukrán gabonadömpinggel szembenéző frontországok képviseletében vesz részt az egyeztetésen. Az agrárminiszter délután Vahit Kiriscivel, a Török Nagy Nemzetgyűlés Mezőgazdasági, Erdészeti és Faluügyi Bizottságának elnökével is tárgyal.

20230616 Somló-hegy

Kreinbacher Birtok pezsgőpincészet alapkőletétel.

Fotó: nagy Lajos NL
Veszprém Megyei Napló

Képen: Nagy István agrárminiszter
Fotó: Nagy Lajos / Mediaworks

Az először tavaly júliusban megkötött egyezmény legutóbbi meghosszabbítása július 17-én jár le, 

és Moszkva immár sokadszor jelzi azt, hogy nem kívánja azt ismét kiterjeszteni. Bár az eddigiekben mindig sikerült egyezségre jutni, most Moszkva kifejezetten eltökéltnek tűnik az egyezség lezárása mellett, még az Orosz Mezőgazdasági Bank esetlegesen létrehozandó leányának a visszaengedése a SWIFT banki kommunikációs hálózatba sem volt elegendő érv számára a szerződés meghosszabbítása mellett.

A tengeri szállítás ellehetetlenülésével párhuzamosan az ukrán gabona egyre inkább Kelet-Európa felé vette az irányt, kiváltva több ország gazdáinak a haragját. Az végül május 2-án engedélyezte 5 tagállamnak – Magyarország, Bulgária, Szlovákia, Lengyelország és Románia –, hogy megtiltsa az ukrán gabona értékesítését. Ezt a lehetőséget a múlt hónapban az Európai Bizottság szeptember 15-ig hosszabbította meg – idézi a Reuters.

 

ukrán gabona gabonamegállapodás SWIFT
Kapcsolódó cikkek