A NATO-tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy további egy évvel, 2024. szeptember 30-ig meghosszabbítják Jens Stoltenberg főtitkár szeptember végén lejáró megbízatását – erről az észak-atlanti szövetség főtitkára tájékoztatott kedden.

Meeting between French President and Secretary General of NATO at the Elysee Palace
A NATO-főtitkár az Élysée-palotában, 2023. június 28-án.
Fotó: AFP

Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében közölte: 

megtiszteltetés számára a 31 tagországot számláló katonai szövetség állam-, illetve kormányfőinek döntése.

Az Európa és Észak-Amerika közötti transzatlanti kötelék közel hetvenöt éve biztosítja a szabadságunkat és a biztonságunkat, és egy veszélyesebb világban e nagyszerű szövetségünk fontosabb, mint valaha

 – fogalmazott. 

A Észak-atlanti Tanács közleménye szerint a döntést a NATO-tagállamok vezetői hivatalosan a szervezet jövő heti vilniusi csúcstalálkozón hagyják jóvá.  

A szövetségesek köszönetet mondtak a főtitkárnak a vezetői munkájáért és a iránti elkötelezettségéért, ami kiemelt fontosságú a jelenlegi példátlan biztonsági kihívásokkal szemben.

Az idén 64 éves Stoltenberg 2014. október 1. óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget, ő az észak-atlanti szövetség 13. főtitkára. Eredetileg négy évre választották meg, a megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben két, 2022-ben pedig további egy évvel meghosszabbították. 

Stoltenberg kétszer volt Norvégia miniszterelnöke, először 2000 és 2001, majd 2005 és 2013 között, azt megelőzően pénzügyminiszterként, korábban ipari és energiaügyi miniszterként tevékenykedett. 2021. december közepén megpályázta a norvég jegybank (Norges Bank) elnöki posztját, amelyet az oslói intézmény február eleji bejelentése szerint elnyert.