Közélet

Az orosz-ukrán háború 496. napja – friss hírek

Az orosz-ukrán háború keddi napjának legfontosabb eseményei.

Először találkozik kollégáival Vlagyimir Putyin orosz elnök azután, hogy a Wagner zsoldossereg lázadást indított ellene még június végén. Bár ezt végül idő előtt leállították, az ügy jelentős rést ütött Putyin sziklaszilárdságúnak hitt pajzsán. A téma pedig várhatóan felmerül majd a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) keddi ülésén is, ahol az orosz elnök mellett ott lesz a kínai, indiai, pakisztáni és négy közép-ázsiai vezető is – írja a BBC

RUSSIA-POLITICS
Russian President Vladimir Putin meets with the country's Central Election Commission head Ella Pamfilova at the Kremlin in Moscow on July 3, 2023. (Photo by Alexander Kazakov / SPUTNIK / AFP)
Fotó: AFP

Az eseményt India szervezi és alig két héttel azután kerül rá sor, hogy Narendra Modi indiai kormányfő találkozott Joe Biden amerikai elnökkel

A találkozón a régiós biztonság, a gazdaság, élelmiszerbiztonság és a klímaváltozás lesz terítéken, de szóba kerül majd Afganisztán helyzete is. Ennél is fontosabb ugyanakkor Putyin részvétele, aki az ukrajnai invázió megindítása óta nem sok helyen kívánatos vendég. 

 

21:04

Sikerekről számoltak be az ukránok a fronton

Az utóbbi napokban különöse eredményes volt az ukrán ellentámadás Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárának keddi elmondása szerint, mely hangsúlyozta, hogy az ukrán csapatok teljesítik kitűzött feladataikat.

17:36

Hitellel segíti a belső menekültek miatt nagyra növő ukrán várost az EBRD

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 25 milló euró hitelt nyújt Dnyiprónak, hogy segítsen megküzdeni a városnak a harcok elől menekülők hullámával – közölte a pénzintézet kedden.

16:45

Az állatállomány drasztikus csökkenése miatt drágul a hús Ukrajnában

A háború súlyosan érintette az ukrán hústermelési ágazatot. Az állatállomány jelentős része hosszú ideig az ideiglenesen megszállás alatt lévő területeken volt, ami a háború első évében a késztermékek kínálatát is jelentősen befolyásolta. Makszim Hopka, az Ukrán Agrárgazdasági Klub (UKAB) elemzője szerint a várttal ellentétben a Nova Kahovka-i gát felrobbanása nem befolyásolja jelentősen az ukrán húspiac alakulását.

15:39

Szijjártó: a kormány nem járul hozzá EU-s finanszírozásokhoz, amíg az OTP-t le nem veszik az ukrán feketelistáról

Magyarország mindaddig nem járul hozzá az ukrajnai fegyverszállítás semmilyen további európai uniós finanszírozásához, amíg Kijev le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról – szögezte le kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar–jordán gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtóértekezleten. 

Mindent megteszünk azért, hogy az ukrán embereknek segítsünk, hogy a magyar emberek fizetik egy olyan háborúnak az árát, amihez semmi közük nincsen, ehhez képest a reakció az, hogy a legnagyobb magyar bankot felteszik egy ilyen szégyenlistára, ez több a soknál

– vélekedett.

15:08

Áttörtek az ukránok: két kilométert nyomultak Bergyanszk felé

Három légvédelmi rendszert, két lőszerraktárt és egy parancsnoki központot is megsemmisítettek a bergyanszki régióban az ukrán hadsereg egységei, mikor sikerrel áttörtek az orosz védelmet és két kilométert nyomultak előre a kikötőváros felé. A sikerekről kedden kora délután számolt be az ukrán védelmi minisztérium. 

13:31

Megfosztották Oroszországot a 2026-os női kézilabda-Eb rendezési jogától

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) elvette Oroszországtól a 2026-os női Európa-bajnokság rendezési jogát.

Az EHF honlapjának keddi beszámolója emlékeztet, hogy 2021 novemberében választották házigazdának az oroszokat, ám az ukrajnai háború miatt nem halogathatták tovább a döntést, így a végrehajtó bizottság elvette tőlük a rendezési jogot. 

12:20

Vlagyimir Putyin: Oroszország ellenáll a nyugati szankcióknak és provokációknak

Vlagyimir Putyin először szólalt fel egy globális csúcstalálkozón a Wagner fegyveres csoport júniusi lázadása óta. Az orosz államfő a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) virtuális csúcstalálkozóján arra figyelmeztetett, hogy a globális gazdasági válság kockázata egyre növekszik, de Oroszország ellenáll a nyugati szankcióknak és provokációknak.

 

11:18

A litván elnök szerint a háború után gyorsan fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba

„Ne habozzunk merészebb döntéseket hozni, különben a Putyin-rezsim úgy fogja értékelni, hogy a nyugati szövetségesek túl gyengék, akiket félre lehet állítani és megadják magukat. Az erőteljesebb szóhasználat Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban biztosan növelné az ukrán katonák harci kedvét a csatatéren” – jelentette ki Litvánia elnöke, Gitanas Nauseda.

09:01

Zelenszkij szerint sokkal több segítség kellene a Nyugattól

Méltatta hazája légvédelmi csapatainak teljesítményét Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videóbeszédében, Németországnak pedig ismét külön megköszönte, hogy segített fejleszteni Ukrajna légvédelmét. Zelenszkij ugyanakkor kijelentette: 

Sajnos, országunk nem rendelkezik elég jó minőségű légvédelmi rendszerrel ahhoz, hogy megvédje egész területét, és megsemmisítsen minden ellenséges célpontot.

 

08:16

Moszkvát támadta Ukrajna, leszedték a drónokat

A légvédelem sikeresen megakadályozta a becsapódásokat. A műveleti szolgálatok jelenleg azon a területen dolgoznak, ahol az egyik drón roncsai lezuhantak Valuevo faluban. "A Moszkva melletti Kubinka közelében lévő egyik pilóta nélküli légi jármű lezuhanásáról szóló információkat is ellenőrzik" - tette hozzá a hivatal szóvivője.

08:15

Egymillió rubelt fizetett az orosz popsztár annak a katonának, aki kilőtt egy Leopard tankot Ukrajnában

Grigorij Lepsz állta a szavát és átutalta az ígért összeget a katonának.

Wagner Sanghaji Együttműködési Szervezet orosz elnök Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek