Közélet

Az orosz–ukrán háború 498. napja – friss hírek

Az oroszok több rakétával is eltalálták a nyugat-ukrajnai Lviv várost. A támadásnak halálos áldozatai is vannak. Eközben Ukrajna folytatja az ellentámadást a keleti fronton. Orosz állítások szerint több tucat tüzérségi lövedékkel lőttek herszoni és luhanszki településeket. Moszkva szerint az ukránok szándékosan a polgári infrastruktúrát támadják.

Moszkva szerint az ukrán hadsereg folyamatosan ágyúzza a herszoni régió lakossági infrastruktúráját. Herszon orosz vezetője azt közölte, hogy az ukránok 36 lövedéket lőttek ki Kahovka, Novaja Kahovka és Szolonci településre. A támadásokat hagyományos tüzérségi lövegekkel hajtották végre.

Fotó: Genya Savilov / AFP

A luhanszki katonai csapatok volt alezredese, Andrej Marocsko arról beszélt, hogy az ukránok Luhanszk régióban is egyre hevesebben nyomulnak előre – írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Állítása szerint az ukránok ismételten lövik a fronthoz közeli településeket a tüzérséggel. Szerinte az ukránok a polgári infrastruktúrát célozzák.

A károk jelentősek, és sajnos vannak halálos áldozatok is

– mondta Marocsko. Állítása szerint az ukránok egy kórházat is eltaláltak. 

Zelenszkij az USA-t és Európát hibáztatja, amiért nem halad az ukrán ellentámadás

Hónapok óta terjedt a világsajtóban, hogy Ukrajna egy nagyszabású ellentámadásra készül az elfoglalt területeinek visszaszerzésére. A hírek ellenére az offenzíva nem akart elindulni, majd eltérő információk érkeztek azzal kapcsolatban, hogy mi történik a fronton. Volodimir Zelenszkij egy interjúban közölte, hogy az ukrán ellentámadást már sokkal korábban meg kellett volna indítani, viszont erre nem volt lehetőségük, mivel a nyugati szövetségeseik nem küldték elég gyorsan a fegyvereket.

Ahogy a harcok fokozódnak, az orosz Oktava védelmi vállalat közölte, hogy megduplázza az orosz katonáknak szánt páncélmellények gyártását. A cég olyan védelmet nyújtó golyóálló mellényeket gyárt, amelyek képesek ellenállni a nagyobb kaliberű kézifegyverek közvetlen találatának is. A cég azt állítja, hogy havonta 2000 ilyen mellényt tervez legyártani – erről is a TASZSZ számolt be.

A vállalat által gyártott Br5-ös Obereg golyóálló mellények képesek elnyelni a lövedék mozgási energiáját a speciális kerámialemezeknek köszönhetően. 

A tanúsítványa szerint a mellény kibír három lövést egy mesterlövész puskából tízméteres távolságból.

A mellény további különlegessége, hogy a viselőjének az igényei szerint cserélhetők az egyes elemei, így könnyebb javítani, illetve az adott egységek feladataihoz igazítani. Az Obereg 11,7 kilogramm súlyú, a terhelés egyenletesen oszlik meg a viselője törzsén. A Br5-ös osztályú Obereg mellények még nincsenek szolgálatban, először az Orosz Nemzeti Gárda Fejlett Technológiák Napja kiállításán mutatják majd be őket július 7-én és 8-án.

 

21:17

Romániában képezik ki az F–16-osok ukrán pilótáit

Romániában alakít ki a NATO regionális F–16-os kiképzőközpontot, ahol az amerikai gyártmányú harci repülőgépek használatára készítik fel a szövetséges és partnerországok pilótáit, Ukrajnát is beleértve – közölte csütörtökön a román elnöki hivatal. Erről a román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) döntött csütörtöki ülésén. A nemzetbiztonsági testület napirendjén a vilniusi NATO-csúccsal kapcsolatos román célok áttekintése szerepelt.

19:56

Ismét spórolni kell az árammal Ukrajnában

A júliusi kánikula idején, az esti órákban újra nőtt az áramfogyasztás Ukrajnában, emiatt az országos energiavállalat, az Ukrenergo ismét arra kéri a lakosságot, hogy spóroljanak az energiával, kevesebb elektromos készüléket használjanak – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

19:27

Újabb fogolycseréről állapodott meg az orosz és az ukrán fél

Csütörtökön 45-45 katona térhetett haza a fogságból, az orosz fél két gyereket is átadott ukrán szüleiknek. Legutóbb egy hónappal ezelőtt került sor fogolycserére

19:06

Orosz Albatrosz drónok rajzanak a háborúba Tatárföldről, ahol valamit forralnak Iránnal

Nagy és bővülő üzemet épített Tatárföldön Oroszország, ahonnan már el is kezdtek kirajzani az ukrán hadszínterekre a minden bizonnyal iráni technológival készülő automata gépmadarak. Az üzemet amerikai műholdfelvételeken azonosították az Alabuga különleges gazdasági övezetben, a 70 ezer lakosú Jelabuga város közelében.

18:48

Megállapodás született a két ország között Zelenszkij váratlan bulgáriai látogatásán

Bulgária és Ukrajna élénkebb védelmi együttműködésben állapodott meg – közölte csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett a nap folyamán a bolgár fővárosba, Szófiába.

18:17

Rekordon Ukrajna külföldi devizatartalékai

Rekord szintre, majdnem 39 milliárd dollárra emelkedtek Ukrajna külföldi devizatartalékai – jelentette az Interfax-Ukraine hírügynökség Andrij Pisnyire, a kijevi jegybank kormányzójára hivatkozva.

18:16

Stoltenberg: elérhető közelségbe került a svéd NATO-csatlakozás

Svédország NATO-tagsága elérhető közelségbe került, lehetséges, hogy pozitív döntés születik a skandináv ország csatlakozásáról a szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján – mondta a NATO-főtitkár Brüsszelben azt követően, hogy a török, a svéd és a finn külügyminiszter erre vonatkozó megbeszéléseket folytatott a szövetség székházában csütörtökön.

17:34

Zelenszkij a gabonaalkuról tárgyal pénteken Erdogannal

Veszélyben a július 17-én lejáró fekete-tengeri gabonaalku meghosszabbítása, miután az orosz mezőgazdasági bank, a Rosselkozbank úgy döntött, nem hoz létre olyan leányvállalatot, amely a SWIFT nemzetközi banki fizetési rendszerhez csatlakozna. Volodimir Zelenszkij pénteken Törökországba látogat, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyaljon a fekete-tengeri gabonaüzletről és az ukrajnai háború fejleményeiről.

16:54

Ukrajnába érkező NATO-kontingenst vizionál egy orosz politikus

Aggódva figyeli a jövő héten esedékes NATO-csúcsot Moszkva. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete július 11-12-én Litvánia fővárosában, Vilniusban rendezi meg idei csúcstalálkozóját, és orosz értesülések szerint akár arról is döntés születhet ott, hogy a NATO kontingenst vezényelhet Ukrajnába – állította a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában Vlagyimir Rogov, a Mi együtt vagyunk Oroszországgal nevű mozgalom vezetője.

16:11

Kulcsfontosságú az ukrán gabonának a túlterhelt konstancai kikötő

Az ukrán gabona alternatív útvonalának részévé válhat a jövőben a konstancai kikötő kijevi tisztségviselők szerint. A fekete-tengeri kereskedelem ugyanis bizonytalan, a hajók biztosítási díja és egyéb költségei egy közepes méretű hajó esetében egymillió dollárra rúgnak, a romániai útvonal azonban négyszer olcsóbb lehet, mint a hagyományos megoldás – írja a Reuters.

15:31

Bezáratják Finnország szentpétervári konzulátusát az oroszok, és diplomatákat utasítanak ki

A moszkvai kormány bezáratja Finnország szentpétervári konzulátusát, és kiutasít kilenc finn diplomatát – tájékoztatott csütörtökön az orosz külügyminisztérium, amely egyúttal bekérette Finnország moszkvai nagykövetét, Antti Helanterát is.

14:51

Razziát tartottak Prigozsin szentpétervári otthonában: parókákat és fegyvereket találtak a palotában

Az orosz biztonsági szolgálat razziát tartott Jevgenyij Prigozsin szentpétervári otthonában. A hatóság azt állítja, hogy a palotában a Wagner vezérét nem találták meg, de számos érdekes tárgy előkerült. Fegyvereket, aranyrudakat, egy kitömött aligátort és egy parókákkal teli szekrényt is találtak a fényűző rezidenciában.

14:14

Bejelentés nélkül Bulgáriába utazott Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök váratlanul Bulgáriába érkezett csütörtökön, ahol az ország miniszterelnökével és államfőjével tárgyal. Ezt maga az ukrán elnök tudatta a közösségi oldalán.

13:16

Lukasenka megmondta, hol tartózkodik Prigozsin

Nincs már Fehéroroszországban a lázadó Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint, aki erről és sok más kérdésről is beszélt csütörtökön, egy Minszkben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Az államfő elmondta, továbbra is él a Wagner-csoport felé az az ajánlat, hogy csapataik egy részét az országban állomásoztassák. A fehérorosz elnök hajlandó lenne Oroszország és Ukrajna között is közvetíteni.

11:03

Az iráni dróngyártás kulcsszerepet játszhat az orosz-ukrán háborúban

Oroszország Iránnal folytatott titkos drón-partnersége szoros együttműködést jelentett egy új gyár létrehozásában az orosz Tatár tartományban, ahol Moszkva egy mezőgazdasági UAV-gyártót (pilóta nélküli repülőgép gyártót) alakított át az orosz-ukrán háború miatt. Az elmúlt hónapokban megnőtt az oroszországi létesítmény tevékenysége, mivel mérnököket, illetve a perzsa nyelvet beszélőket is toboroztak.

10:12

Zelenszkij az USA-át és Európát hibáztatja, amiért nem halad az ukrán ellentámadás

Hónapok óta terjedt a világsajtóban, hogy Ukrajna egy nagyszabású ellentámadásra készül az elfoglalt területeinek visszaszerzésére. A hírek ellenére az offenzíva nem akart elindulni, majd eltérő információk érkeztek azzal kapcsolatban, hogy mi történik a fronton. Volodimir Zelenszkij egy interjúban közölte, hogy az ukrán ellentámadást már sokkal korábban meg kellett volna indítani, viszont erre nem volt lehetőségük, mivel a nyugati szövetségeseik nem küldték elég gyorsan a fegyvereket.

10:11

Lvivet lőtték rakétával az oroszok

Legalább hárman meghaltak a fronttól távoli város elleni támadásban.

10:10

Biden szerint a NATO-nak szüksége van Svédországra

Joe Biden azt mondta, hogy az USA és Svédország majdnem mindenben egyetért a demokratikus értékek védelmét illetően.

Br5 Novaja Kahovka Obereg lövedék mesterlövész
Kapcsolódó cikkek