Közélet

Az orosz–ukrán háború 502. napja – friss hírek

Kölcsönösen hevesen lőtték egymást hétfőre virradóra az oroszok és az ukránok. Kupjanszk térségben az orosz légierő csapást mért az ukrán hadsereg 28. lövészzászlóaljára. Az ukránok tüzérségi támadások sorozatával pusztítottak Luhanszk régió oroszok által uralt részén.

Légicsapást mért az ukrán hadsereg 28. lövészzászlóaljára Kupjanszk térségben az orosz légierő nyugati erőinek Szu-34-es bombázója – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel a nyugati csapatok orosz vezetője, Szergej Zibinszkij.

Military mobility continues on Bakhmut frontline in Ukraine
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A támadás jelentős pusztítást okozott a lövészzászlóalj egységeiben. A kiszolgálószemélyzet, a fegyverek és egyéb katonai felszerelések is megsemmisültek. A támadás Mitrofanovka közelében történt 

– mondta Zibinszkij. Emellett a nyugati csapatok tüzérségi támadást hajtottak végre az ukrán hadsereg 32. különálló gépesített zászlóalja ellen Beresztovoje és Sztelmahovka települések közelében. A jelentés szerint az ukrán veszteség nagyjából egyszakasznyi lehet – írta a TASZSZ.

Zibinszkij arról is beszélt, hogy a felderítőik egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es légelhárító radart találtak Kotljarovka közelében. Az eszközt D-30-as tarackokkal megsemmisítették.

Mégis sikerrel járt Prigozsin? Eltüntethették az ukrán hadművelet éléről Geraszimovot

Az orosz tábornok állítólag megtarthatta tisztségeit, de az ukrán hadművelethez már nem sok köze lesz innentől.

Ezenkívül az oroszok azt állítják, hogy a fronton vannak a T-72B3 tankok, amelyekkel megsemmisítettek egy ukrán szakaszt.

Eközben az ukránok sem restek, és zajlik tovább az ellentámadás. Az orosz sajtó arról ír, hogy az ukrán csapatok Luhanszk térségben erőteljes előrenyomulással próbálkoztak. A múlt héten több mint 70 ukrán támadás történt a régióban, az oroszok szerint ezeket mind visszaverték.

Az ukrán védelmi minisztérium azt közölte, hogy a csapataik Melitopol és Bergyanszk irányába tudtak előrehaladni – erről az ukrán Unian portál írt. A hírek szerint ezen a fronton az ukránoknak sikerült megszilárdítaniuk az állásaikat, de az orosz ellenállás erős.

Az oroszok továbbra is Limanszk, Bahmutszke, Avdejevszk és Mariinszkij település felé összpontosítják fő erőfeszítéseiket. A heves harcok folytatódnak, a nap folyamán mintegy 30 összecsapás történt 

– írta hétfő reggeli jelentésében az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara. Az oroszok a földi támadásaikat tüzérségi támogatással segítik, miközben a légierő is folyamatos fenyegetést jelent az ukrán csapatoknak.

 

21:47

Zelenszkij is részt vesz a NATO-csúcson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz a NATO vilniusi csúcstalálkozóján, mégpedig várhatóan július 12-én, szerdán érkezik a litván fővárosba – közölte hétfőn Jennifer Jacobs, a Bloomberg amerikai hírügynökség újságírója a Twitteren.

20:11

Tényleg találkozott a zendülés után Putyin és Prigozsin

Valóban találkozott a zendülést követően Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn. Az államfő június 29-én fogadta a zsoldosvezért egy tárgyalásra, amelyre 35-en voltak hivatalosak, köztük a Wagner parancsnokai és menedzsmentje.

14:49

A Wagner-lázadás után találkozhatott egymással Prigozsin és Putyin

Hetek óta izgalomban tartja Oroszország, illetve a világ közvéleményét a Wagner-csoport puccskísérlete és Jevgenyij Prigozsin visszafordulásának körülményei. A zsoldoscsoport Rosztov elfoglalása után Moszkva ellen indult, majd az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel való telefonbeszélgetését követően lefújta a lázadást. A hírek szerint a zsoldosvezér és serege Fehéroroszországba távozott, azonban a belorusz elnök múlt heti nyilatkozata alapján nincs náluk, minden bizonnyal továbbra is Oroszországban tartózkodik.

13:25

Kiderült hány orosz halhatott meg Ukrajnában: független becslés készült az orosz hadsereg veszteségeiről

Nagyjából 50 ezer orosz halhatott meg az ukrajnai háborúban – derült ki egy független statisztikai elemzésből. Két független oroszországi portál, a Mediazona és a Meduza a németországi tübingeni egyetem adatkutatójával együttműködve dolgozta fel az orosz kormány adatait, hogy kiderítse, mekkora lehet a valóságban Oroszország embervesztesége Ukrajnában.

12:11

Nem lesz sétagalopp a vilniusi NATO-csúcs

Ukrajna NATO-csatlakozása, területi terjeszkedés és kazettás bombák szállítása az ukránoknak – a csúcson napirenden lévő kérdések megosztják a védelmi szervezet tagjait.

09:52

Oroszoknak kémkedő ukránt vettek őrizetbe a lengyelek

Lengyelországban letartóztattak egy ukrán állampolgárt, az orosz hírszerzésnek kémkedő csoport tizenötödik tagjáról van szó – közölte hétfőn Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

09:32

Mégis a helyén maradt Geraszimov

A nyugati hírek cáfolataként tehették közzé az oroszok Valerij Geraszimov tábornokról a videófelvételt, amelyben az ukrán harcokról számol be.


 

09:20

Fontos tárgyalásra kerül ma sor Putyin és Erdogán között

A Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök közötti mai tárgyalások jelenthetik az egyetlen reményt a fekete-tengeri gabonaszerződés meghosszabbítására, amely a jövő héten lejár – közölte az iz.ru hétfőn a RIA orosz hírügynökség alapján.

08:06

Majdnem tizennégyezren érkeztek vasárnap Ukrajnából hazánkba

Az ukrán-magyar határszakaszon 6742-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7094-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – számolt be róla hétfőn az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Kupjanszk ukrán hadsereg támadás összecsapás front
Kapcsolódó cikkek