Közélet

Az oroszok máris elkezdték a herszoni áradás utáni kárrendezéseket

Ha teljesen megsemmisült egy ház, akkor fejenként százezer rubel jár egy családnak.

Elkezdődtek a kárrendezések az orosz megszállás alatt álló herszoni régióban a június eleji súlyos áradás óta, amelyet a kahovkai víztározó gátjának felrobbantása okozott. Ennek elkövetésével Oroszország és Ukrajna is egymást vádolta, de azóta sem derült ki pontosan, ki állhat az ügy mögött. 

Destruction caused by Kakhovka dam breach in Ukraine - 15 Jun 2023
Fotó: Alex Chan / ZUMA Press / Northfoto

Mindenesetre az orosz oldalon már elkezdték kártalanítani a családokat, akiket súlyos veszteség ért az árvíz miatt. A RIA Novosztyi orosz portál a helyi orosz vezetőre, Andrej Alekszejenkóra hivatkozva arról írt, hogy akiknek a háza csak részben sérült, 

azok a családok fejenként, tehát családtagonként ötvenezer rubelt (192 ezer forintot), akiknek teljesen összedőlt az otthonuk, azok pedig fejenként százezer rubelt (384 ezer millió forintot) kapnak. 

A kártérítésre minden família pályázhat, aki legfeljebb 15 kilométerre élt a Dnyeper folyó partjától, azok új építési engedélyeket is kapnak. 

A helyi orosz vezetés szerint gyorssegélyben a régióban több mint 13 ezer lakos részesült, ők fejenként tízezer rubelt (38 ezer forintot) kaptak. 

 

Dnyeper kahovkai rubel áradás
Kapcsolódó cikkek