Közélet

Wagner-zsoldosok képezik ki a fehérorosz katonákat Minszk közelében

Szombaton egy több tucat Wagner-zsoldost szállító konvoj lépett át Oroszországból Fehéroroszországba – állítják brit és ukrán források. A hírek szerint a zsoldosok egy Minszk közelében lévő katonai bázisra tartanak, ahol a fehérorosz katonák kiképzésében vesznek részt. Eközben a zaporizzsjai Enerhodar városban arra szólították fel az ukrán lakosságot, hogy költözzenek át Oroszország távol-keleti részébe.

Brit és ukrán források szerint Wagner-zsoldosok érkeztek Fehéroroszországba. A katonák Oroszország felől lépték át a határt. Az ukrán hírszerzés igyekszik felmérni, hogy hány zsoldos van jelenleg Fehéroroszországban, illetve hogy hol tartózkodnak.

Fotó: AFP

Egy meg nem erősített jelentés szerint szombaton hatvan Wagner-zsoldos lépte át az orosz–fehérorosz határt egy járműkonvojjal 

írta meg a BBC. A zsoldossereg tagjairól kevés információt lehetett hallani azóta, hogy júniusban Jevgenyij Prigozsin vezetésével fellázadtak Vlagyimir Putyin ellen. A lázadásnak egy Aljakszandr Lukasenka, fehérorosz elnök közvetítésével létrejött alku vetett véget. A megállapodás értelmében a Wagner harcosai választhattak, hogy vagy csatlakoznak az orosz reguláris haderőhöz, vagy távoznak Fehéroroszországba. Arról nem lehet tudni, hogy Prigozsin hol tartózkodik.

Brutális csapást mértek az ukránok egy orosz konvojra – videó

Zaporizzsja régióban rakétacsapásokkal semmisítettek meg az ukránok egy orosz konvojt. Az esetről videófelvétel is készült, amely felkerült a Twitterre. A felvételen az látszik, hogy az orosz egységek teljesen megsemmisültek, túlélőkről nincs hír.

Pénteken a fehérorosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a Wagner-zsoldosai kiképzőként csatlakoztak a haderejükhöz. Állításuk szerint Prigozsin egykori emberei hasznos tudást adnak át a fehérorosz katonáknak.

A hét elején Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy Prigozsin elutasította az ajánlatot, hogy az emberei beálljanak az orosz hadseregbe.

Később Putyin arról beszélt, hogy a Wagner csoport valójában nem létezik, mivel Oroszország nem ismeri el mint valódi magánszervezetet. Vélhetően az orosz elnök célja az, hogy a zsoldosokat Prigozsin ellen fordítsa, és besorozza őket a reguláris haderőbe – erről a Sky News írt. Ezt magyarázná az is, hogy az orosz média erőteljesen próbálja lejáratni a zsoldossereg vezérét a társadalom előtt.

Eközben Ukrajnában a belügyminiszter tanácsadója arról beszélt, hogy a zaporizzsjai atomerőműtől nem messze fekvő 

Enerhodar városban az orosz szórólapokat osztottak a lakosság körében, amelyben arra szólítják fel őket, hogy költözzenek Oroszország távol-keleti részébe.

A távol-keleti Oroszország vár rátok – olvasható a szórólapokon. A felszólítás azt ígéri az ukrán lakosoknak, hogy ha elköltöznek a megjelölt helyre, akkor alanyi jogon havi 55 ezer rubel (körülbelül 200 ezer forint) fizetést biztosít nekik az orosz állam.

 

Jevgenyij Prigozsin wagner zsoldos Oroszország Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek