Közélet

Egy év után eljutott az MTA-ra az ukrán fronton harcoló magyar matematikus

Traski Viktor tavaly nem tudta megtartani előadását, mert Kelet-Ukrajnában harcolt az oroszok ellen. A matematikus több mint egy évvel később eljutott Budapestre.

Több mint egy évvel az elismeréséről szóló hivatalos bejelentés után, 2023. július 24-én vette át a Magyar Tudományos Akadémia Székházában az MTA Arany János Fiatal Kutatói Díját Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus. Az ungvári egyetem díjnyertes kutatójának Kollár László, az MTA főtitkára adta át a kitüntetést. Traski Viktor eredetileg az MTA 195. közgyűlésén, a Külső Tagok Fórumán vehette volna át a díjat, de akkor csupán videóüzenetet tudott küldeni, mivel az ukrán hadsereg katonájaként harcolt a kelet-ukrajnai fronton – számolt be róla a Magyar Tudományos Akadémia.

A kelet-ukrajnai frontról a tudomány palotájába
Fotó: Szigeti Tamás

„Kvadratikus φ-SubGauss-féle véletlen értékek és folyamatok” – ez lett volna a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díjával elismert Traski Viktor előadásának témája tavaly tavasszal. Az Ungvári Nemzeti Egyetemen valós és komplex függvénytant, funkcionálanalízist és valószínűségszámítást is oktató matematikus akkor küldött egy rövid videót, amelyben – miközben távoli robbanások zaja hallatszott – röviden ismertette kutatásait, majd reményét fejezte ki, hogy a pandémiával és háborúval sújtott időszakot követően személyesen is be tud majd számolni eredményeiről az Akadémián.

Erre most került sor, több mint egy évvel később, immár a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. Traski Viktor azt mondta ennek kapcsán, hogy nem gondolta volna, hogy egy évet kell várnia, hogy személyesen is eljöhessen Budapestre.

Háborúban hallgatnak a múzsák

– idézte köszöntőjében a római szállóigét Kollár László akadémikus, az MTA főtitkára. Mint mondta, háborúban nemcsak a kultúra, hanem a tudomány is veszélyben van, pedig éppen a kultúra és a tudomány jelentheti az összekötő kapcsot a különböző népek között.

Kocsis Károly akadémikus, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke a kárpátaljai magyar kutatót köszöntve arra emlékeztetett, hogy az MTA közfeladatainak sorába emelte a határon túli magyar tudományosság ügyét. A külhoni magyar tudósok, kutatók munkájának jutalmazására, elismerésére alapított Arany János-díjat három kategóriában – Életműdíj, Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény díj, Fiatal Kutatói díj – ítéli oda az elnöki bizottság.

A testület értékelése szerint Traski Viktor kötelességtudó, céltudatos, aktív fiatal kutató, aki olyan kutatásokat végez, amelyeknek a jövőben is lesznek innovációs alkalmazásaik.

A díjátadó zárásaként Traski Viktor egysége, a 128-as számú hegyi dandár tüzérségének katonái által készített emléktárgyat, egy a dandár szlogenjével és jelzésével ellátott löveghüvelyt ajándékozott az MTA főtitkárának.

 

Ukrajna sokkal jobban lángol, mint Rodosz és Korfu – a pokol műholdról nézve

Sokan nézegetik a NASA műholdas térképét, hogy megállapítsák, például Rodosz szigetén nem ott dúlnak-e a tüzek, ahová nyaralni készülnek. Aki kinagyítja a térképet, megdöbbenve tapasztalja, hogy a híroldalakat ellepő görög erdőtüzek száma sehol sincs az ukrajnai tüzekhez képest: keleti szomszédunk, jórészt a frontvonalak mentén, folyamatosan lángol.

 

 

Traski Viktor Magyar Tudományos Akadémia háború MTA
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek