Nemzetközi gazdaság

Sokba kerül az adófizetőknek Harry herceg hiúsága

Sussex hercege visszavonult a királyi családtól, de az azzal járó kiváltságoktól nem szívesen mond le. Harry herceg jogi útra terelte az egyik ügyet.

Harry herceg és felesége, Meghan Markle az utóbbi időben főleg botrányaikkal hívták fel magukra a figyelmet. Könyvet adtak ki, és a Netflix is dokumentumsorozatot készített róluk. Mindkettő sokaknál kiverte a biztosítékot, mivel kritikus hangnemet ütött meg többek között a brit királyi családdal és médiával szemben is.

NEW YORK - JANUARY 9: The Late Show with Stephen Colbert and guest Prince Harry, The Duke of Sussex, during Tuesdays January 10, 2023 show. (Photo by Scott Kowalchyk/CBS via Getty Images)
Harry herceg
Sokba kerül az adófizetőknek Harry herceg hiúsága.
Fotó: CBS Photo Archive

Most ismét nem egy népszerű hírrel került a címlapokra Harry herceg, ugyanis jogi csatározása a brit rendőri szervekkel eddig már csaknem 300 ezer fontjába (közel 130 millió forint) került az Egyesült Királyság adófizetőinek – adta hírül a Daily Mail.

Az eljárást Sussex hercege 18 hónappal ezelőtt kezdeményezte a legfelsőbb bíróságon. Az ügy arra irányul, hogy Harry bírósági felülvizsgálatot kért amiatt, hogy miután feleségével együtt visszavonultak a királyi családhoz kapcsolódó feladataiktól, a hatóságok megszüntették a királyi család tagjait megillető őrzési jogot.

Bár Harry herceg még azt is felajánlotta, hogy fizet a rendőri védelemért, ezt is visszautasították arra hivatkozva, hogy a brit rendőrség nem bérelhető fegyver.

A szigetországi lap az információszabadságról szóló törvény által biztosított lehetőségen keresztül szerezte meg a számadatokat, mely szerint a 2021 ősze óta tartó bírósági ügy eddig 296 882 fontjába került az Egyesült Királyság kormányának.

Arrogáns és irracionális dolog az állam által nyújtott védelmet elvárni. Ez amúgy is csak hiúsági kérdés, Harry herceg csak azért akar védelmet, mert úgy gondolja, hogy enélkül leértékelődik a szerepe

– nyilatkozta John O’Connor, a Scotland Yard egykori parancsnoka.

A herceg ragaszkodik ahhoz, hogy a családja éjjel-nappal védelmet igényel, annak ellenére is, hogy a királyi biztonsági szolgálat tagjai minden hivatalos eseményen jelen vannak, valamint folyamatosan őrzik a windsori Frogmore Cottage épületét is.

Sajtóhírek szerint az ügyet áprilisban fogják tárgyalni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a jogi hercehurca lezárulhat-e III. Károly májusi koronázásáig. Az uralkodót május 6-án koronázzák meg.

A ceremóniára Harry herceg és felesége, Meghan Markle is meghívást kapott, azonban a pár egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy részt vesz-e az eseményen.

III. Károly király lesz a brit történelem első olyan uralkodója, akit nyilvánosan szent olajjal kennek fel a koronázásán. A hónap elején nyilvánosságra hozták az új uralkodó megkoronázását ünneplő háromnapos ünnepségsorozat néhány tervét. Az elképzelések szerint a menekültek, a sokszínűség és az önkéntesség mellett fognak kiállni a ceremónián. A káprázatos ünnepségek állítólag tükrözik Károly azon vágyát, hogy a nép királyává váljon.

A miniszterelnök tilthatja ki III. Károly koronázásáról Harry herceget

Diplomáciai ügyeskedés felső fokon: ki meri megmondani Harry hercegnek, hogy nem látják szívesen apja koronázási szertartásán?

 

 

Harry herceg Meghan Markle III. Károly király Egyesült Királyság királyi család
Kapcsolódó cikkek