Egy levágott emberi ujjat kapott postán Emmanuel Macron francia elnök. A The Evening Standard értesülései szerint hétfőn érkezett a levél a levágott testrész az Elysee-palotába, ahol az ujjat először egy hűtőbe tették annak érdekében, hogy „a lehető leggyorsabban elemezni lehessen”. Az ujj mellett nem volt üzenet.

Fotó: Ludovic Marin / AFP

A vizsgálatok később megállapították, hogy az ujjdarab a csomag feladójáé, aki pszichiátriai betegségben szenved. 

„Egyáltalán nem világos, hogy ezt az ujjat miért küldték el az elnöknek” – mondta a lapnak egy névtelen forrás. 

A lap hozzáteszi, hogy 

ez egy különösen zaklatott időszak Macron számára, akinek idén a nyugdíjreform miatt, illetve az agyonlőtt 17 éves francia algériai fiatalember miatt is számos utcai zavargással kellett szembenéznie. 

Az előállított csaknem négyezer rendbontó átlagéletkora 17 év, jelentős részük 12–13 éves a hatóságok szerint, a kétharmaduknak soha nem volt dolga a rendőrséggel. A bíróságok eddig 374 fiatalt ítéltek el gyorsított eljárásban. A párizsi tömegközlekedési vállalat 20 millió euróra becsülte a tömegközlekedési eszközökben okozott károkat: a fővárosi régióban az elmúlt napokban több tucat buszt gyújtottak fel. A  zavargások több mint egymilliárd eurós kárt okoztak a vállalkozásoknak, a turizmus várható bevételkiesésein kívül. Országszerte több mint kétszáz üzletet fosztottak ki, háromszáz bankfiókot rongáltak meg, 250 dohányboltot raboltak ki A biztosítók már megkezdték az érintett kereskedelmi egységeknél a kárfelméréseket.

Évtizedek óta lappangó feszültségek robbantak Franciaországban

A helyzet veszélyes, ugyanis a fiatalok tömegei egyre elszántabbak, a rendőri erők viszont rosszul felszereltek, képzetlenek.