Tüntetők százai rohamozták meg a Bagdad központjában található svéd nagykövetség épületét csütörtök reggel. Megmászták a falait, és felgyújtották a diplomáciai központot tiltakozásul a svédországi Korán-égetés miatt.

Fotó: AFP

A nagykövetség összes alkalmazottja biztonságban van, senki nem sérült meg

– közölte a svéd külügyminisztérium. A tárca elítélte a támadást, és hangsúlyozta, hogy az iraki hatóságoknak meg kell védeniük a külképviseleteket – írta meg a Reuters.

A csütörtöki tüntetést Szaíd Moktada asz-Szadr síita lelkész támogatói hívták össze, hogy tiltakozzanak a szent könyvük meggyalázása ellen. Az akciót a Telegram közösségimédia-oldalon szervezték. Sadr Irak egyik legbefolyásosabb személyisége. Több százezer híve van, akiket gyakran az utcára szólít különböző megmozdulásokra. Ilyen volt tavaly nyáron, amikor elfoglalták Bagdad Zöld Zónáját, ahol halálos összecsapásokba keveredtek.

A nagykövetséget azután gyújtották fel, hogy a svéd rendőrség engedélyt adott egy gyülekezésre Irak stockholmi nagykövetsége előtt. A rendőrség a gyűlést jóváhagyó végzésben azt írta, hogy a demonstrációk két személy részvételére lehet számítani. A TT svéd hírügynökség információi szerint 

a tüntetésen az iraki zászló és a Korán elégetését tervezik, illetve az egyik résztvevő az a férfi, aki júniusban egy stockholmi mecset előtt már felgyújtotta az iszlám szent könyvét.

Korábban a svéd rendőrség több olyan tüntetésre vonatkozó kérelmet is elutasított, ahol Koránt akartak égetni, ezt biztonsági okokkal tették. Később viszont a svéd bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését, a szólásszabadság védelmére hivatkozva.

Ferenc pápa elítélte a Korán-égetést egy arab lapinterjúban: tisztelni kell – mondta

A szólásszabadságot nem a megvetés kifejtésére kellene használni a pápa szerint.

A One-Bagdad nevű Telegram-csoportba feltöltött felvételek szerint a tüntetők helyi idő szerint csütörtökön hajnali egy órakor kezdtek gyülekezni a svéd nagykövetség épülete körül, és Sadr-párti jelszavakat skandálnak. Nagyjából egy órával később kezdődött a támadás.

Az iraki külügyminisztérium elítélte a nagykövetség elleni támadást. A kormány utasította a hatóságokat, hogy azonosítsák az agresszív tüntetőket, és vonják őket felelősségre. A tüzet a diplomáciai épületben a tűzoltók még az éjszaka eloltották. A hatóságok végül rátámadtak arra a néhány tucat tüntetőre, akik a kiérkezésük után is a helyszínen maradtak. A Sadr-pártiak kövekkel dobálták a rendőröket és a tűzoltókat.