A Tusnádon zajló, 32. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton 10 óra 30 óra után várható beszéde előtt, amivel sikerült megakadályozni az Ortodox Testvériség egyesület képviselőinek belépését – számolt be a Hotnews.ro.

NÉMETH Zsolt; TŐKÉS László; ORBÁN Viktor
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Calea Neamului és az Ortodox Testvériség mintegy száz tagja és szimpatizánsa érkezett Tusnádfürdőre, de nem engedték be őket arra a területre, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédet mond. A beléptető karkötőket nem kapták meg, bár azt állítják, hogy a szervezők kérésének megfelelően regisztráltak a rendezvény honlapján. A román csendőrök izolálták őket a tábor főbejárata közelében. Az erről szóló videót itt tekinthetik meg. 

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba már előző nap levélben fordult a Belügyminisztériumhoz, amelyben támogatást kért a rendvédelmi szervektől. Borboly sajtóközleményében megemlíti, hogy az interneten keringő információk szerint „szélsőséges aktivisták egy csoportja, akik kapcsolatban állnak Mihai Tirnoveanuval”, szombaton a Tusnádfürdői Nyári Egyetemre készül. Ezért kérte a rendvédelmi szervek beavatkozását, „hogy ne tegyék ki újabb szégyennek a közösséget, mint ahogy ez július 8-án történt Úzvölgyében”.

Orbán Viktor miniszterelnök 25 éve jár vissza Tusnádfürdőre, hogy évről évre programot adjon Magyarországnak. A következő órák legfontosabb kérdése, milyen kérdések kerülnek most fókuszba. Orbán Viktor előadását a Világgazdaság élőben közvetíti.