Szombaton 10:30-kor a csúcspontjához ér a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor: Orbán Viktor felszólal a rendezvény helyszínén, Tusnádfürdőn. Akik arra számítanak, hogy a beszéd stratégiai fontosságú lesz, minden bizonnyal nem tévednek. A beszédről készült tudósításunkat itt olvashatják. A főbb témák közül kiemeltük a magyar gazdaságra vonatkozó részeket, az EU-s pénzek helyzetét, valamint a miniszterelnök megjegyzését Szoboszlai Dominikkal kapcsolatban. 

FRISSÍTÉS: Orbán Viktor szédítő célt tűzött ki Magyarország elé: így érnénk utol Ausztriát

Már csak egy évet kell kibírni, és a magyar gazdaság újra talpra áll. Az évtized végére a hazai lőtávolságba kerülne az osztrákétól.

Orbán
Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszéde két napon át készült. Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A magyar kormányfő először még 25 éve, 

1998-ban tartott előadást a tusványosi szabadegyetemen.

Akkor – frissen megválasztott miniszterelnökként – Magyarország NATO-tagságának fontosságát hangsúlyozta. A csatlakozás szűk fél évvel később, 1999. március 12-én zárult le. Az, hogy Orbán Viktor a tusnádfürdői szereplését választotta ahhoz, hogy kellő hangsúlyt adjon a katonai szövetségbe való belépésnek, egyszer s mindenkorra jelezte: Orbán Viktor itteni felszólalásai túlmutatnak egy szimpla politikai beszéden, hiszen azok amellett, hogy a helyszínből fakadóan kifejezik a magyar nemzet egységét, mindig a jövő kiemelt jelentőségű eseményeit vázolják, ha úgy tetszik, programot adnak Magyarországnak. Ez az ökölszabály azóta is érvényesül, és ez várható a hamarosan kezdődő, mostani előadástól is.

Miért nincs fontosabb Tusványosnál?

A tusványosi beszédek hosszú ideje nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közvéleményt is foglalkoztatják. Különösen így van ez 2014-től, amikor Orbán Viktor a világban létező illiberális demokráciákról, illetve ezek sikerességéről beszélt. Nem ez volt az egyetlen markáns, a mainstream hangoktól merőben elütő, új megoldásokat felvázoló miniszterelnöki felszólalás: talán elég az Európába irányuló migráció tömegessé válásának időszakát felidézni, amikor a magyar kormány a fősodorhoz képest ugyancsak eltérő álláspontra helyezkedett a helyzet kezelésében. Ennek kereteit ugyancsak Tusnádfürdőn hirdette meg Orbán Viktor. Tavaly arról beszélt, hogy „a veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede lesz a következő, és korábban megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak”.

Miről beszélhet az idén Orbán Viktor Tusnádfürdőn?

Az a miniszterelnök Facebook-oldaláról tudható, hogy a 2023-as beszéd legalább csütörtök óta íródik. A közösségi médiába feltöltött videón Orbán Viktor azt mondta, hogy intellektuálisan jól szórakozik a beszéd írása közben, de hogy végül lesz-e beszéd belőle, az egy másik kérdés. 

Aggódni azonban kár, a beszéd minden jel szerint elkészült,

és rövidesen a nyilvánosság is megismerheti. Persze addig feszít a kérdés: miről eshet szó, milyen kérdések kerülhetnek a középpontba. Miután az idei Tusványos mottója „A béke ideje”, ezért arra jó esély van, hogy a miniszterelnök a több mint 500 napja dúló orosz–ukrán háborút helyezi homloktérbe, annak várható alakulását, kimenetelét és az erre adott magyar válaszokat fogja bejelenteni. Ebben kiemelt téma lehet 

  • a gazdaságpolitika, amelyet súlyosan érint a háborús és inflációs helyzet, 
  • illetve az Európai Unióval való, korántsem harmonikus viszony is. 

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy fontos választások következnek 2024-ben, amikor az állampolgárok a következő ötéves ciklusra önkormányzati és az európai parlamenti vezetőkre voksolhatnak. A miniszterelnök felszólalása irányt mutathat ezekben, és képet adhat arról, hogy mi várható a kampányban. Az elmúlt időszakban újból felerősödő migrációs vita is kidomborított szerepet kaphat az előadásban.

Azt viszont fontos látni, mi a legnagyobb ereje Orbán Viktor tusnádfürdői beszédeinek: ez pedig éppen a megjósolhatatlanság, ami abból fakad, hogy a magyar kormány megoldásai nem szokványosak és sablonosak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján tehát arra is lehet számítani, hogy a miniszterelnök ezúttal is meglepetéssel készülhet.

Román nacionalisták akarják megzavarni Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét

Román zászlóval, Erdély hovatartozását hirdető molinóval készül megzavarni a magyar kormányfő beszédét egy román politikus.