Közélet

Hazaárulással gyanúsították meg a Magyarországra szökött ukrán politikust

Az oroszbarát Murajev azóta is vígan él Bécsben a feleségével, de néha Pozsonyban is felbukkan.

Két bűncselekmény elkövetésével, többek között hazaárulással gyanúsította meg az ukrán titkosszolgálat Jevgenyij Murajevet. Az egykori ukrán politikus tavaly májusban menekült el Ukrajnából, Magyarországra szökött, majd onnan továbbutazott Ausztriába.

The picture taken on on May 9, 2019 shows a former MP Yevgen Murayev taking part in  pro-Russian action Immortal Regiment march during Victory Day celebrations in Kyiv. Britain alleged this weekend January 23, 2022, it had information that Moscow was "looking to install a pro-Russian leader in Kyiv" at a time when fears of a Russian invasion of Ukraine are growing. Among those named in the plot was former MP Yevgen Murayev, which the British Foreign Office said was being considered by Russia as a possible leader of Ukraine. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: AFP

A gyanú szerint Murajev televíziója, az erősen oroszbarát Nash TV folyamatosan a Kreml propagandáját zúdítja az ukránokra. A hatóság szerint a férfi készakarva akarta manipulálni az ukrán közvéleményt és folyamatosan aláásta a kijevi vezetést. 

Az oroszbarátsága olyannyira közismert, hogy már a tavaly megindult invázió előtt is felmerült, hogy Vlagyimir Putyin Murajev vezetésével egy bábkormányt állítana Kijev élére

 

A vizsgálat régóta folyik, tavaly februárban már korlátozták a Nash TV elérhetőségét, de az több más platformon tovább folytatta működését. 

 

A hónapokkal ezelőtt végzett házkutatások során jelentős mennyiségű rubel, fegyverek és illegális közvetítésekhez használt elektronikai eszközök kerültek elő. 

Az Unian című ukrán portál szerint ha vádat emelnek Murajev ellen, és bebizonyosodik a bűnössége a bíróságon, akkor 15 év börtönbüntetést is kaphat. 

Más kérdés, hogy ezt miként tudják érvényesíteni, hiszen tavaly május óta Bécsben él a feleségével és családjával. Azóta több cikk szerint is hibázhattak a hatóságok, mert nem értesítették időben a határőrséget Murajev feltartóztatásáról. A férfi azóta is érinthetetlen az osztrák fővárosban, noha többször is látták Pozsonyban üzleti tárgyalásokon. 

 

Murajev oroszbarátság bábkormány hazaárulás
Kapcsolódó cikkek