Közélet

Holttest-azonosító tanfolyamot tartanak az ukrán orvosoknak Japánban

Kijev tájékoztatása szerint az orosz–ukrán háború kezdete óta több tízezer azonosítatlan holttestről tudnak.

Japánban megkezdték a halottak azonosításáról szóló, ukrán orvos szakértők számára indított tanfolyamot, mellyel kapcsolatban Kijev tavasszal kereste meg Tokiót – jelentették be hétfőn a szigetország hatóságai.

Morgue,Medical,Room,,Medical,Clinic,,Surgical,Table,In,The,Morgue
Fotó: Shutterstock

A magas rangú rendőrtisztek részvételével pénteken indított képzésen elsősorban a DNS-elemzés hatékony lefolytatását, a mintavételt és a tömeges boncolást mutatják be. A szóban forgó eljárásokat a japán hatóságok az ázsiai országot 2011-ben sújtó hármas földrengés és szökőár után fejlesztettek magas szintre.

A tanfolyam során emellett kitérnek az elhunytak hozzátartozói, valamint a holttesteket azonosítók számára nyújtandó pszichológiai támogatásra is.

Kijev korábban arról számolt be, hogy Oroszország tavaly februárban kezdődött Ukrajna elleni inváziója során már több tízezer azonosítatlan holttestről tudnak. Az ukrán kormány májusban vette fel az ügyben a kapcsolatot Japánnal, segítséget kérve az azonosításban.

Megszólalt a Wizz Air: nem volt megfelelő állapotban, ezért szállították le az ukrán veteránt a repülőről

Közleményt adott ki a Wizz Air légitársaság abban az ügyben, amelyről vasárnap a Világgazdaság is beszámolt. A közösségi oldalra feltöltött videók szerint a fapados légitársaság Tel-Avivból Varsóba tartó járatáról egy amputált lábú ukrán veterán katonát szállítottak le.

 

Tokió Kijev Ukrajna Japán orvosszakértő
Kapcsolódó cikkek