Több tüzet is ellenőrzés alá vontak a tűzoltók a Görögország nyugati részén lévő Olümpia romváros környékén vasárnapra virradóra, egy embert gyújtogatás gyanújával őrizetbe vettek – jelentették be helyi hatóságok.
 

Wildfire spreading to ammunition depot causes explosion in Greece
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A görög közszolgálati rádió azt közölte, hogy a romváros környékén alig néhány száz méterre a romoktól sikerült megállítani a lángokat, hozzátéve, hogy gyújtogatás gyanújával egy embert őrizetbe vettek.
A térség településeinek vezetői gyújtogatásra gyanakodnak, amelyet a gyanú szerint az ingatlanárak leszorítása érdekében követhettek el, valamint azért, hogy a felperzselt termőföldeken olajfákat és szőlőt ültethessenek.
A görög meteorológiai intézet az elkövetkező napokra az ebben a szezonban szokásos 36 fok körüli hőmérsékletet jelzett előre, míg néhány nappal korábban a hőmérő 40 Celsius-fok fölött járt.
A görögországi polgári védelem, valamint a tűzoltóság emlékeztetett arra, hogy bár csillapodtak az erdőtűzek, több régióban még mindig a második legmagasabb riadó van érvényben a szárazság és a hőség miatt.
A csaknem két hétig tartó hőhullám csütörtökre enyhült.

Lángba borult egész Dél-Európa

A Szaharából érkező, a nyári szezon közepén lecsapó Kerberosz hőhullám felgyújtotta a mediterrán térséget.