Csaknem két hétig tartó pusztítás után, pénteken csillapodtak a görögországi erdőtüzek. A rendkívüli hőség és az erős szél által gerjesztett tüzek július 17. óta öt ember életét oltották ki az országban, otthonokat, farmokat és gyárakat pusztítottak el, és erdős területeket perzseltek fel.

Fotó: Armend Nimani / AFP

 

A lőszerraktár robbanása okozta tűz megközelítette a lakónegyedeket

A lángok csütörtökön elérték a légierő egyik lőszerraktárát Néa Anhialosz tengerparti település mellett. A lerakatban keletkezett tűz hatalmas robbanásokat okozott, és megközelítette a lakónegyedeket, ahonnan az emberek szárazföldön és tengeren menekültek Volosz városába. A közeli katonai repülőtéren állomásozó vadászgépeket elővigyázatosságból áthelyezték közölte egy kormánytisztviselő. Az incidens kivizsgálását elrendelték.

A tűzoltók emberfeletti erőfeszítést tettek, ám a Volosz környékén és Ajaloszban újra felcsapó lángokat egyelőre nem sikerült megfékezniük közölte a katasztrófavédelem.

Görögországnak meg kell reformálnia tűzoltási és tűzmegelőzési politikáját, és többet kell tennie a klímaváltozásnak az ország gazdaságára és társadalmára gyakorolt drámai hatásainak enyhítése érdekében

– jelentette ki Kiriákosz Micotákisz csütörtökön.   

Görögország számos erdőtűzzel küzd az idén, a lángok elleni harcot tovább nehezíti a 40 Celsius-fokot meghaladó hőhullám és az erős szél. A tűzvész eddig öt ember életét követelte országosan. Rodosz szigetén, ahol a hét végén több mint 20 ezer ember menekült el otthonából és a tengerparti szállodákból, 11. napja küzdenek a lángokkal, amelyek a sziget területének mintegy 10 százalékát felperzselték.

Szerda este és éjjel újabb két ember halálát okozták, valamint farmokat és gyárakat pusztítottak el Görögország középső területén a rendkívüli hőség miatt újra felcsapó lángok azután, hogy a hatóságok közölték: sikerült korlátok közé szorítani az ország különböző pontjain tomboló erdőtüzeket, egyetlen település sincs már veszélyben.