Közélet

Kifakadtak a csehek: a háború elől menekülő ukránok tömegével mennek haza nyaralni

Szlovákiában is értetlenül állnak az előtt, hogy miért a háború sújtotta országban akarnak pihenni a menekültek.

Augusztus közepéig lehetetlen jegyet kapni Csehországban az Ukrajnába induló vonatokra és buszokra, gyakorlatilag minden jegy elkelt ezekre a járatokra. Az elmúlt másfél évben ennek ellenkezőjére volt példa: Ukrajnából érkeztek tömegek Európába.

SLOVAKIA-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-REFUGEE
Rengeteg ukrán menekült indul haza idén nyáron. Fotó: AFP

Ez viszont ezen a nyáron megváltozott, Csehországban és Szlovákiában pedig értetlenül állnak ez előtt a trend előtt: a háború elől menekülő családok ugyanis tömegével utaznak haza a háború sújtotta Ukrajnába nyaralni. A trendet a szlovák lapok is megkérdőjelezik. 

Sok cseh és szlovák megszólaló szerint azok, akik nyaralás miatt visszautaznak egy háborúban álló országba, nem is tekinthetők igazán háborús menekülteknek. Így pedig már felmerülhet a kérdés, hogy miért költsenek az európai országok az ilyen „utazók” befogadására, szállására, elhelyezésére, élelmezésére. Sőt, több helyen anyagi támogatást is kapnak. 

Igaz, a hírek szerint épp ez utóbbi lehet a kulcs a hazatérésben. A cseh kormány ugyanis  úgy döntött, hogy az olyan szálláshelyeken elhelyezett menekültek, akik ellátást is kapnak, nem kaphatnak pénzbeli támogatást, ez utóbbi mostantól a 65 évnél idősebbeknek, a terhes nőknek, a gyermekeknek és a mozgássértülteknek jár csak. 

Csehországban a hírek szerint több mint háromszázezer ukrán menekült volt az elmúlt hetekig. 

 

háború Ukrajna befogadás
Kapcsolódó cikkek