Közélet

Moszkva szerint a gyengeség jele a kazettás lőszerek átadása

Oroszország is megszólalt a kazettás lőszerek ügyében, Washington cinkos lesz a háborúban.

A „gyengeség bevallásának” minősítette az orosz védelmi tárca szombaton azt az amerikai döntést, amelynek értelmében az Egyesült Államok kazettás bombákat és lőszereket szállít Ukrajnának, és úgy vélte, hogy a lépés cinkossá teszi Washingtont azokért a halálesetekért, amelyeket ezek a fegyverek a civil lakosság körében okoznak. „A kazettás fegyverek szállítása a reménytelenség jele és a gyengeség bevallása az állítólagos ukrajnai ellentámadás kudarcának összefüggésében” – áll a tárca szombaton kiadott közleményében.

Traces of war in Avdiivka amid Russian-Ukrainian war
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az orosz kormányzat elítélte „a jelenlegi ukrán vezetés agóniájának meghosszabbítására irányuló kísérletet, amelynek során nem törődnek e bombák polgári áldozataival” sem, hiszen a fegyverek „vaktában gyilkolnak” a becsapódás előtt vagy után kis robbanótölteteket szétszórva. „Kazettás lőszereket szállítva Washington ténylegesen bűnrészes lesz a használatukban, és teljes mértékben osztozik a robbantások okozta halálesetek miatti felelősségben, beleértve az orosz és ukrán gyerekekét is” – írta a tárca. 

Szakad a szövetség? Berlin, Madrid és London is élesen bírálja a tiltott lőszerek átadását Ukrajnának

Az Egyesült Államok pénteken jelentette be, hogy kazettás lőszereket adnak Ukrajnának.

Ezeket a fegyvereket számos országban tiltják, elsősorban európai államokban, amelyek részesei a 2008. évi Oslói Egyezménynek, amelyet sem az Egyesült Államok, sem Oroszország, sem Ukrajna nem írt alá. A használatuk igen vitatott, mert az általuk szétlövellt robbanószerek miatt túl sok polgári járulékos veszteséggel járnak.

Joe Biden amerikai elnök előző napi televíziós interjújában arról beszélt, hogy a kazettás lőszerekről hozott döntés „nagyon nehéz” volt, de „jó lépés volt, amelyet meg kellett tenni”. Elmondta: az Egyesült Államok kifogyóban van hagyományos lőszerekből, ezért szállít átmenetileg kazettás lőszert Ukrajnának.

 

Egyesült Államok fegyver bomba lőszer
Kapcsolódó cikkek