Közélet

Ukrajna csúcstalálkozót szervez a háború lezárása érdekében – Oroszországot nem hívták meg

Szaúd-Arábiában szervezhet béke-csúcstalálkozót Ukrajna, hogy elindítsa a tárgyalásokat a háború lezárása érdekében. A tárgyalásra a hírek szerint mintegy 30 országot hívtak meg, ám ezek között Oroszország nem szerepel. Kijev egy tíz pontból álló béketervet akar bemutatni a csúcson részt vevő államoknak.

Ukrajna békecsúcsot szervez augusztus elején annak érdekében, hogy elkezdődhessenek a béketárgyalások Oroszországgal – erről a The Guardian számolt be. A csúcstalálkozónak Szaúd-Arábia ad otthont.

Az Al-Naghi-mecset a szaúd-arábiai Dzsidda város kikötőjében.
Fotó: AFP

Az Associated Press (AP) azt írta, hogy a találkozót egy vörös-tengeri kikötővárosban, Dzsiddában tartják. A hírek szerint Oroszországot nem hívták meg a csúcsra.

Az AP szivárogtatását követően az ukrán elnöki hivatal megerősítette, hogy valóban szerveznek egy csúcstalálkozót, de azt nem erősítették meg, hogy ennek Dzsidda adna otthont.

A békecsúcson Ukrajna egy tíz pontból álló béketervet akar bemutatni, amely közlésük szerint a béketárgyalások alapját kell, hogy képezze, mivel a háború Ukrajna terültén zajlik. A tíz pontban szerepel Ukrajna területi integritásának visszaállítása, az orosz csapatok kivonása és a háborúért felelős személyek felelősségre vonása egy független nemzetközi bíróság előtt – írta meg a The Guardian.

Szaúd-Arábia nem ismerte el, hogy valóban csúcstalálkozót szervezne Ukrajna az egyik városában.

A békecsúcsra többek között az Egyesült Államok, Brazília, India és Dél-Afrika kapott meghívást

– ezt egy az ügyet ismerő szaúdi tisztviselő mondta.

A tárgyalásra állítólag nagyjából 30 országot hívtak meg, és a csúcsot augusztus 5-én és 6-án tarthatják – erről a The Wall Street Journal írt.

A békecsúcsról azt követően kezdtek el kiszivárogni a hírek, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan múlt csütörtökön Szaúd-Arábiában járt.

 

békecsúcs Egyesült Államok béketárgyalás háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek